OVO SU ČEKALI SVI RODITELJI Od 1. jula NAJSREĆNIJI će dobijati po 100.000 DINARA

Lepe vesti za sve buduće roditelje u Srbiji

 

Ljuljaška deca park igranje
Ljuljaška deca park igranje, Foto: Profimedia

Finansijska podrška porodicama za rođenje drugog, trećeg i četvrtog deteta počeće da se primenjuje od 1. jula, a cilj joj je da se ublaži ekonomska cena podizanja deteta, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Ona je naglasila da je državi važan standard svakod deteta i da će roditelji koji dobiju drugo dete ubuduće dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, dok će za treće i četvrto dete dobijati po 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

ŠOK I NEVERICA KOD LOZNICE Milenka je ujela pčela, počeo je da se češe i za 40 minuta DOGODIO SE UŽAS

Odredba se odnosi na svu decu koja su rođena od 25. decembra prošle godine, dok će za svako prvo detete rođeno od 1. jula roditelji dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

- Mame koje u bliskom vremenskom intervalu rode treće i četvrto dete primaće mesečno po 30.000 dinara. To nije zamena za majčinu platu, već su to sredstva za bolji standard deteta - rekla je Ðukić Dejanović za Tanjug.

Osim finansijske podrške porodicama sa decom koje uvodi država, ministarstvo koje vodi Dejanović opredelilo je ove godine 500 miliona dinara lokalnim samoupravama za podsticaj rađanja, dok je prošle godine za te namene utrošeno 130 miliona dinara.Ona očekuje da će učešće lokalnih samouprava ove godine biti značajno veće i da će neuporedivo veći broj opština dobiti sredstva za podsticanje rađanja.

JEZIVO SVEDOČENJE OČEVICA TEŠKE NESREĆE NA DIVČIBARAMA "Automobil u punoj brzini jurio ka koloni MALIŠANA, vozač NIJE VIDEO DECU"

Konkurs za projekte lokalnih samouprava traje do četvrtka - 14. juna, a Ðukić Dejanović još jednom je pozvala lokalne samouprave da konkurišu za opredeljena sredstva.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović, Foto: Alo!/Dejan Briza

 

Finansijska podrška porodicama sa decom jeste važna ali nije presudna za veći broj mališana, te Ðukić Dejanović podseća da je veoma važno usklađivanje rada i roditeljstva, a da tu značajnu ulogu imaju kompanije.

Privredna komora Srbije ustanovila je nagradu "prijatelj porodice" koja će početi da se dodeljuje krajem godine kompanijama koje imaju usklađen rad i roditeljstvo. Dejanović kaže da je to prvi korak ka sertifikaciji kompanija.

- Prijatelji porodice kao nagrada treba da bude prvi korak ka sertifikaciji kompanija. Planirali smo da sertifikaciju kompanija uvedemo od naredne godine - pojasnila je Ðukić Dejanović.
Kao primer dobre prakse navela je Italiju gde kompanije koje imaju sertifikate da su prijatelji porodice imaju brojne povlastice kod države.

Ćerka (1) legendarnog sportiste se UDAVILA U BAZENU

- Recimo, u javnim nabavkama firme koje imaju sertifikat da su prijatelji porodice su u prednosti u odnosu na one koji to nemaju, tako da su kompanije motivisane da vode računa o najbitnijoj stvari na svetu - deci - zaključila je Dejanović.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Sanja
  13/06/2018 - 17:37
  Niko ne radja dete zbog drzave nego zato sto to zeli, a ovaj zakon nema nikakvog smisla!Rodila sam moju princezu u sedmom mesecu i pored svih problema trebalo je da jurim papire da predam za pomoc ne zaposlenim porodiljama, a onda te odbiju jer imas 800 dinara vise prihoda nego sto je dozvoljeno. Strasno i posle drzava prica o BELOJ KUGI, a sto mladi vise na biro ili sto rade kod privatnika na crno jer moraju nikom nista.Bitno je da se pisu clanc kako se podrzava da zene radjaju.Nasa lepa drzava
 • Korisnik: Micika
  13/06/2018 - 17:15
  Aaa šta će biti sa decom rođenom 29-30og juna ? Ništa a?! Kao ni deca rođena pre 25og decembra..
 • Korisnik: Hem
  13/06/2018 - 09:37
  Uz dužno poštovanje prema svima, ali ovo ne treba da se odnosi na nacionalnosti koje nemaju problema sa natalitetom bez obzira na to što su građani RS. Isto kao što za njih važe povlastice pri upisu škole, zapošljavanj,...
 • Korisnik: Stasa
  13/06/2018 - 08:09
  A sta cemocemo sa majkama kao sam ja,koje su rodile trece dete pre vaseg novog zakona?! Da li moja deca ne zasluzuju visi standard zivota?! Zar se nisu mogla uvrstiti sva trecerodjena deca u ovaj program,pa nek dobijaju nadoknadu do 10.godine....bilo to godinu dana, pet ili devet ?!!!
 • Korisnik: Micko
  13/06/2018 - 03:22
  A deca rodjena ranije nisu nasa i njima nije potrebna stimulacija.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi