Imaju cenovnik
Shutterstock
Imaju cenovnik

Shutterstock

Imaju cenovnik, Foto: Shutterstock

Kako „Alo“ istražuje, duhovni pastiri za svećenje vodice uzimaju od 200 do čak 800 dinara, za sečenje slavskog kolača od 500 do 2.000, dok oni koji su odlučili da zakunu na večnu ljubav pred Bogom treba da pripreme od 50 do 300 evra.

Popu malo 6.000 za parastos Čačanin

Dobrosav Ć. nedavno se požalio Eparhiji žičkoj da mu je nakon što je sahranio majku, sveštenik tražio dodatni novac jer nije bio zadovoljan sumom koju mu je dao.

- Kada je završio s parastosom, izvadio sam šest hiljada, a on je rekao da mu je to malo i tražio je osam hiljada. Dao sam mu i dodatnih dve hiljade koje sam bio namenio kao čast radnicima koji su kopali grob. U našoj parohiji postoji tarifnik: lomljenje kolača je 1.000 dinara, a osvećenje vodice 500 - kazao je Dobrosav.

Na večite opaske vernika o velikim oscilacijama u cenama od crkve do crkve, duhovni pastiri poručuju da „tako mora“ i da cenovnik ne može da bude jedinstven jer nisu ni jedinstvena područja u Srbiji. Kako kažu, ako bi se tarifa određivala prema Beogradu, žitelji malih mesta ne bi mogli sebi da priušte popa.

Zvaničnog cenovnika, poručuju pojedine „sluge Božje“, nema jer je, „dobrovoljnost stožer na kojem počiva misija vere“.

Međutim, veliki broj vernika buni se protiv iznosa za venčanja, krštenja ili sahrane, koje sveštenici sami određuju. Po principu „dogovorićemo se posle obreda“ ili „daćete koliko imate“, pojedini sveštenici čak ni približno ne nagoveste sumu, a uvođenje zvaničnih cenovnika, smatraju vernici, svakako bi možda uvelo red i sprečilo zloupotrebe.

Milica Rašić iz Novog Sada kaže da joj je sveštenik tražio 1,5 evra po kvadratu za osveštavanje stana u koji se uselila.

Pročitajte još:

- Mogu da okrečim čitavu kuću za novac koji mi je on tražio da bi je za nekoliko minuta okadio. Posle je počeo da se cenka, a ja sam mu ljubazno rekla da osveštanje može i da sačeka - kaže Milica.

Preminula Sofija Nakić! Sačekala da je poljubi otac, pa zauvek sklopila oči

AUTOR: Alo.rs/Telegraf/I.L. DATUM I VREME: 15.11.2019. 21:19 Tuga! Sofija Nakić, Foto: Printskrin Devojčica Sofija Nakić (16) iz Aleksinca koja je bolovala od sarkoma vezivnog tkiva, preminula je večeras u grčkoj bolnici. Ova hrabra tinejdžerka dugo se borila protiv dečjeg raka, ali i pored svih napora grčkih lekara, njeno izmučeno telo nije izdržalo.

S druge strane, verski analitičar Draško Đenović za „Alo!“ navodi da usluge koje sveštenici pružaju vernicima nisu papreno skupe, ako se ima u vidu da dao tog novca odlazi eparhiji, a deo i Patrijaršiji.

SPC: Svako da plati koliko može

Iz SPC kažu da naplaćivanje venčanja, krštenja, sahrana ili odbijanje izvršenja obreda onima koji nemaju da plate treba odmah prijaviti nadležnom episkopu, ali i da red nalaže da se sveštenik daruje onoliko koliko je vernik u mogućnosti.

- Vernike niko ne prisiljava da zovu sveštenika da im seče kolač i sveti vodicu. Najviše se žale oni koji se sete Boga jednom godišnje i koji idu u crkvu svake prestupne godine. Siguran sam da za one koji redovno odlaze na liturgije nema tarife. Svi žele da imaju lepe crkve, da one ne prokišnjavaju i da se održavaju, a to sve košta. Treba podsetiti da crkve koriste industrijsku struju, a to isto mora da se plati - kaže Đenović.

U nekoliko eparhija, recimo, ovaj problem je rešen tako što vernici na godišnjem nivou izdvajaju novac za „parohijal“, odnosno crkvene usluge. Sličan sistem primenjuje se i većini eparhija u rasejanju. Na taj način vernici za 1.000 do 2.000 dinara na godišnjem nivou dobiju osveštanje kuće i sečenje kolača za slavu, posetu popa za Uskrs, ali dolazak popa u slučaju potrebe na sahranu ili venčanje.

Sve zavisi koga izvučeš

Jovana Lukić kaže da je sa popovi ko sa lutrijom - nikad ne znaš šta ćeš da izvučeš.

- Pre nego što sam pošla u selo, kupila sam i osveštala ikonu Svetog Dimitrija Solunskog u Crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, a sveštenik uprkos mom insistiranju nije želeo ništa da mi naplati. Međutim, u mojoj voljenoj Mačvi doživela sam šok! Pop je došao ujutru i tražio 2.000 dinara za sečenje slavskog kolača. Zadržao se bukvalno pet minuta, očitao molitvu, a kao poklon nam je ostavio crkveni kalendar za narednu godinu - kaže Jovana.

Verski obredi u brojkama

Sečenje kolača 500 do 2.000
Osveštavanje kuće 2.000 do 5.000
Venčanje 10.000 do 35.000
Krštenje 5.000 do 10.000
Opelo 6.000 do 10.000
*cene su u dinarima

Komentari (1)

dačo

16.11.2019 11:11

netreba preterivati,nego kao što stoji u tekstu kol'ko ko može,