Prodavnica
Alo!/ Dejan Briza
Prodavnica

Alo!/ Dejan Briza

Prodavnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Na tezgama u prodavnicama pojavilo se i pakovanje brašna od 900 grama, tako da gotovo da nema proizvoda kod kojih nije promenjena standardna količina na koju su potrošači navikli.

Odnedavno se na tržištu nalazi i mleko od 900 mililitara i 1,45 litara. Pojedini proizvođači prodaju sir u kutujama od 450 i 900 grama. Čokoladu već duže vreme pazarimo u količinama od 80, 90, 170 i 270 grama, a i čaša kiselog mleka lakša je za 20 miligrama u odnosu na nekadašnjih 200 grama. Kutija keksa teži 125 ili 135 grama, napolitanke su spakovane u 180 i 185 grama.

Umanjenjem težine u odnosu na standardnu proizvođači ostvaruju profit, jer kupci nemaju običaj da proveravaju deklaraciju. Ukoliko ne čitate pažljivo oznake, kesica supe vam neće biti dovoljna za četvoročlanu porodicu, jer mnogi proizvođači sada imaju pakovanja u količini namenjenoj za tri tanjira.

Testenine i špagete veliki broj proizvođača pakuje po 350 i 400 grama, umesto pola kilograma na koje smo ranije navikli. Tu težinu ne dostiže ni kesa zamrznutog povrća koja je za 50 grama lakša. I tuba paste za zube je za 25 grama tanja. Količina jogurta se određuje u mililitrima, a ne gramima, dok je kod sladoleda obrnuto.

Odluka EU dala vetar u leđa

Promene starih mera proizvoda posledica su direktive EU iz 2009. godine o ukidanju obaveze o standardnoj veličini pakovanja namirnica, od, na primer, 100 grama, jednog kilograma, ili litra. Od tada proizvođači mogu slobodno da određuju količinu koja će se nalaziti u ambalaži. EU ovu promenu smatra korisnom za sve. Proizvođači tako, prema njihovom mišljenju, povećavaju konkurenciju, a s druge strane, manja pakovanja su prilagođena potrošačima kojima je standardna ambalaža prevelika.

Trikovima proizvođača ovde nije kraj.

Grickalice su zgodne za obmanu, pa su se neki dosetili da smanje sadržaj, a povećaju kesu. Tako potrošači dobijaju i priličnu količinu vazduha u pakovanju.

Mada su već godinama na našem tržištu prisutne "mršavije" verzije proizvoda, kupci ipak nisu naučili da vode računa.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da svakodnevno dobijaju prijave tim povodom i ističu da proizvođači na ovaj način ne krše nijedan zakon, već da se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi.

- Oni su označili i deklarisali količinu, tako da ne prave prekršaj - objašnjava Goran Papović, predsednik NOPS-a. - Ovde je u pitanju nepoštena poslovna praksa, marketinški trik.

Proizvođači koriste i zloupotrebljavaju navike potrošača. Zadržali su isti oblik i ambalažu proizvoda, a smanjili su količinu.

Prodavnica

Alo!/ Masanori Jošida

Prodavnica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Papović dodaje da je teško uočiti razliku između pakovanja od 800 grama i jednog kilograma. Ovom trendu se priključuje svi više proizvođača, jer su videli da to dobro "prolazi". Njegovo udruženje, kako kaže, stalno upozorava kupce putem medija da obraćaju pažnju i čitaju deklaraciju.

Trgovac ima zakonsku obavezu da za svaki proizvod istakne i cenu proizvoda po kilogramu, litru, metru ili drugoj jedinici mere, u suprotnom će biti kažnjen. Međutim, ipak se dešava da to nije urađeno ili je navedeno veoma sitnim brojevima i slovima. Kako veličina nije propisana, potrošaču ostaje da se pomuči prilikom čitanja.

Papović ocenjuje da je neophodan jači tržišni nadzor što je u nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, da bi se obezbedilo poštovanje ovog propisa.

Komentari (3)

Xxx

12.12.2019 16:38

Pa sto ne zabranite te gramaze dve su smanjili u gramima a podigli cene

i tako

12.12.2019 16:55

Milka od 300gr u DE košta 1,85€ Da ne poredimo ostalo.

Bravo

12.12.2019 17:48

Lopovi na sve strane, klasika