Berlin
Google street view
Berlin

Google street view

Berlin, Foto: Google street view

 

Godinama unazad se provlače informacije da je "život preko grane" mnogo lepši i lakši nego u Srbiji. Moraćemo da vas razočaramo, jer je to sve jedna orgomna zabluda. 

Poslednjih dana se provlači tekst o visini plata naših lekara u Nemačkoj. Ako gledamo iz ugla jednog Srbina koji živi u Srbiji to jeste astronomska cifra, ali kada se to sve prenese na cene troškova života u Nemačkoj, dođe mu na isto. 

Na primer, cena jednog prosečnog stana u Nemačkoj, i to ne u centru, na mesečnom nivou, da se iznajmi, košta oko 1.000 evra, pa kada na to dodate i više nego troduplo veće cene bukvalno svega... Računica je prosta! 

Živećete kao prosečan građanin. A pogotovu kada se uzme u obzir da se nalazite na "tuđem i nepoznatom terenu", biće vam još teže.

U medijima su se ovih dana pojavili podaci da na godišnjem nivou može da se zaradi oko 80.000 evra. Da, u slučaju da ne dajete pare na stan, hranu... Karte za prevoz, ne daj Bože lekara... I sve ostalo što vam je neophodno za osnovni život.

Kada se sve sabere i oduzme ostane vam, što bi naš narod rekao, crkavica. 

PLATE:

Radnici u kuhinji čija godišnja plata iznosi oko 21.907 eura, frizeri (23.202), konobari ili konobarice (23.620), radnici u kol-centru (25.200) i recepcioneri sa godišnjom zaradom od 25.370 eura.

 

Lekar specijalista 80.720 eura, direktori fondova 83.640.

 

 

 

 

 

Komentari (1)

jelena

14.12.2019 17:14

Napokon jedan stvaran text .