Pijaca
Gradske pijace
Pijaca

Alo!/ Rajko Ristić

Pijaca, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

O trešnjama i malinama ćemo samo maštati, dok će nam mladi krompir i luk, rotkvice i zelena salata izbijati pozamašne sume iz novčanika.

Kilogram trešanja 350 dinara, boranija 400 dinara

Na pijačnim tezgama trešnje koštaju 350 dinara, dok boranija dostiže cenu od 400 dinara po kilogramu. Visoke cene trgovci pravdaju troškovima transporta, a kažu da pojeftinjenja neće biti sve dok ne stigne domaća proizvodnja. Cena je porasla i zelenoj salati, pa sada glavica staje od 40 do 70 dinara, dok kilogram paradajza mesecima drži cenu od skoro 300 dinara. Paprike su i dalje skupe, u zavisnosti od vrste - babura košta oko 500 dinara po kilogramu.

Sneg se zabeleo na Zlatiboru, planinskim područjima Nove Varoši, Sjenice i Ivanjice, kao i u selima kosjerićke opštine. Ono što je zapravo najgore jeste što su vremenske neprilike praktično uništile maline.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji, kazao je da je sneg u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu smrzao i polomio stabla malina i pitanje je da li će uopšte biti roda.

- Malinu su napale neke biljne bolesti i stručnjaci su bili na terenu. Pre snega procena je bila da će rod biti manji za 50 do 70 odsto, a posle snega pitanje je da li će išta ostati - rekao je Radović i dodao da su poljoprivrednici „očajni i ne znaju kako će preživeti tu katastrofu“.

Osim malina, velikih problema će biti i s trešnjama, višnjama i šljivama.

Pročitajte još:

- Zbog nevremena trešanja i višnji će biti veoma malo. Mi smo, inače, značajan izvoznik višnji i sedmi smo u izvozu za Evropu. Takođe, i šljive će zbog obilne kiše ove godine imati značajno manji rod. A čim nečega nema, onda dolazi do značajnog rasta cena - navodi za „Alo!“ Branislav Gulan, agrarni analitičar.

Srbija ostaje bez crvenog zlata?!

Svi dobri zasadi maline stradali su od snega koji je padao u noći između 14. i 15. maja u ivanjičkom, ariljskom i užičkom kraju. Svi oštećeni malinjaci su na preko 600 m nadmorske visine. Najviše štete je naneto ivanjičkom kraju, odnosno poljoprivrednicima sa Golije. Slađana Stanković iz užičkog sela Buar kaže da je njen malinjak, koji je bio među primerima kako treba da izgleda takav zasad, težak sneg uništio do 40 odsto rodnih grana.

- Sneg je počeo da pada oko 21.30, krupne i mokre pahulje polomile su rodne grane koje su bile i preko 40 centimetara. Nadala sam se da ću ove godine pokriti gubitak koji sam imala u poslednje dve godine, pošto je malina bila loša zbog vremena. Imam oko 70 ari pod malinom, a sada je šteta sigurno oko 40 odsto - kazala je Slađana i dodala da zbog lošeg iskustva sa osiguranjem iz 2017, ove godine nije osigurala svoj zasad. Z. G.

Miladin Ševarlić, agroekonomista, navodi da su tamo gde je došlo do poplave, ugrožene i jagode.

- Kad je reč o povrću, pod znakom pitanja je i mladi krompir. Zbog izuzetno velike količine vode može da dođe do truljenja biljaka. Sad je samo pitanje kakvo će vreme biti posle prestanka kiša, odnosno da li će doći do naglog otopljavanja, većeg broja sunčanih dana… Ako govorimo o onome što je sad aktuelno, što je u fazi vađenja, problem osim s mladim krompirom može biti i s mladim lukom, rotkvicama, zelenom salatom - pojašnjava Ševarlić

Milan Prostran, agroekonomista, kaže da će sneg i grad sigurno oštetiti deo useva.

On navodi da je cena hrane i u Evropi porasla za 1,5 odsto u razvijenim, bogatim zemljama, kao i da je u Srbiji došlo do izvesnog rasta cena, pre svega, povrća.

- Verovatno će doći do nešto viših cena ranog voća a tu, pre svega, mislim na jagode. A onda idu trešnja, višnja, pa malina. Sigurno je da oni s plitkim džepom neće imati mogućnosti da kupuju. Prvo smo imali sušu, a sad su to sneg, grad i olujni vetrovi - navodi, između ostalog, Prostran.

Prošla opasnost od poplava

U Srbiji više nema opasnosti od poplava, izjavio je Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije, istakavši da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji. - Najave o padavinama od pre nekoliko dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa jer su najavljene male padavine, koje neće praviti probleme - istakao je Nikolić i dodao je da će se obilne padavine koje su pogodile BiH i Hrvatsku odraziti na Savu, ali da vodostaj neće praviti probleme u Srbiji.