Ivo Udovičić
Tanjug/L. ĐORĐEVIĆ
Ivo Udovičić

Tanjug/L. ĐORĐEVIĆ

Ivo Udovičić , Foto: Tanjug/L. ĐORĐEVIĆ

- Sa povećanim brojem novozaraženih, povećava se i broj prijema u bolnice. Bolnice su nam ponovo pune. Povećava se broj teško obolelih, povećava se broj smrtnih slučajeva, broj pacijenata na respiratorima - naveo je Udovičić.

Kaže da je za zdravstvene radnike, koji rade pod skafanderima već skoro godina dana, situacija dramatična.

Smatra da je broj novozaraženih ponovo povećan jer se nismo pridržavali protivepidemijskih mera, kao i da smo se previše opustili sa masovnom vakcinacijom, jer smo pomislili da je epidemija pri kraju.

- Epidemija je van kontrole. Ovo je ogroman požar koji ne može da se gasi baštenskim crevom za zalivanje trave. To je moja poruka za sutrašnju sednicu Kriznog štaba - rekao je Udovičić.

Kako kaže, moraju se preduzeti ozbiljne mere, a to je da se poštuju propisane mere koje su na snazi, a sa druge strane da se ubrza proces masovne vakcinacije, jer je Srbija jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju vakcine četiri proizvođača.

- Imamo jedinstvenu priliku da budemo prva zemlja u svetu koja će staviti epidemiju pod kontrolu masovnom vakcinacijom. Sa tri miliona vakcinisanih - obe doze, postaćemo zemlja gde korona neće imati epidemijski karakter - rekao je Udovičić.

Gašenjem epidemije u Srbiji će, kako je rekao, biti samo pojedinačnih slučajeva obolevanja, bolnice će moći da se vrate u normalan režim rada, a građani normalnom životu.

- Nadam se da ćemo za dva tri meseca moći da se pohvalimo da smo epidemiju stavili pod kontrlu. Do tada moramo da se pridržavamo mera - naveo je on.

Napominje da je Srbija sada ponovo na rubi da vraća bolnice u kovid sistem - što je nedopustivo. Smatra da ni inspekcije nisu dobro radile svoj posao, posebno u planinskim centrima, jer se sa zimovanja vraća dosta zaraženih ljudi.

Pročitajte još: