Goran Vesić sa ruskim ambasadorom obeležio današnji praznik
Grad Beograd
Goran Vesić sa ruskim ambasadorom obeležio današnji praznik

Grad Beograd

Goran Vesić sa ruskim ambasadorom obeležio današnji praznik, Foto: Grad Beograd

Vence su na spomen-obeležja položili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici Ministrarstva odbrane i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici ambasada Belorusije i Kazahstana.

Posle ceremonije polaganja venaca kod Spomenika oslobodiocima Beograda intonirane su himne Rusije, Belorusije, Kazahstana i Srbije.

Ambasador Bocan-Harčenko rekao je da se u Rusiji danas slavi veoma značajan praznik koji se vezuje za tradiciju, duhovnost i zajedničke vrednosti za koje su Rusija i Srbija izborile u ratovima.

- Ovaj praznik slavimo 23.februara, ali ima mnogo dužu tradiciju, i pre Sovjetskog saveza. Sličan ovom prazniku bio je dan dodele Ordena Svetog Georgija herojima i braniocima otadžbine - rekao je ambasador.

Harčenko je ponovo izrazio zahvalnost rukovodstvu Srbije i Gradu Beogradu što poštuju ruski državni praznik ističući da Rusija i Srbija dele iste vrednosti za koje smo se zajednički izborili u ratovima.

- Ceremonija polaganja venaca na današnji dan podseća na naš zajednički stav o nedopustivosti revizije istorije koji zajednički zastupamo svugde, i u međunarodnim institucijama i u bilateralnim susretima -rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je rekao da su protekle sedmice ostvareni značajni rezultati u saradnji dve zemlje i podsetio na važnu posetu potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova i njegove razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, kao i sa kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije Nenadom Popovićem.

- Ti sastanci su dali više rezultata uključujući ono najvažnije - dogovor oko proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji - rekao je ambasador.

Goran Vesić sa ruskim ambasadorom obeležio današnji praznik

Grad Beograd

Goran Vesić sa ruskim ambasadorom obeležio današnji praznik, Foto: Grad Beograd

Ukazao je i na razgovore o saradnji u oblasti visoke tehnologije podsetivši da je u Beogradu boravila delegacija moskovskog Naučno-tehnološkog parka Skolkovo.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se Beograd pridružuje ruskim prijateljima du obeležavanju Dana branilaca otadžbine jer je, kako je istakao, veliki broj Rusa dao život za slobodu Srbije.

Vesić je kazao da je tokom bitke za Srbiju, od 21.septembra do 22.oktobra 1944.godine poginulo 4.350 pripadnika Crvene armije, a ranjeno 14.488 sovjetskih vojnika.

Naglasio je da je Rusija bila uz Srbiju i u Prvom svetskom ratu, Balkanskim ratovima, sukobima sa Turskom u 19.veku.

- Imamo mnogo zajedničkih događaja iz istorije u kojima su se Rusi borili za slobodu Srbije. Danas odajemo počast svim ruskim i sovjetskim vojnicima koji su tokom vekova, a najviše u Drugom svetskom ratu, dali svoje živote za slobodu Beograda i Srbije - rekao je Vesić.

Dodao je da je od 4.350 sovjetskih vojnika, koji su 1944. godine poginuli na teritoriji Srbije, 940 stradalo u Beogradu i da su mnogi sahranjeni na Groblju oslobodilaca Beograda.

Goran Vesić sa ruskim ambasadorom obeležio današnji praznik

Grad Beograd

Goran Vesić sa ruskim ambasadorom obeležio današnji praznik, Foto: Grad Beograd

Vesić je kazao i da će Grad Beograd u narednom periodu raditi na uređenju tog groblje i da će biti postavljena ograda i obnovljene staze.

- Naša obaveza je da čuvamo uspomene na vojnike koji su došlo iz Rusije, Kazahstana i drugih zemalja da oslobode Beograd - naglasio je Vesić.

Dan branilaca otadžbine je jedan od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom se slavi od 1993. godine.

Za vreme Sovjetskog saveza to je bio Dan Crvene armije i flote, a nakon raspada ŠSR-a, nastavilo se sa obeležavanjem praznika u Rusiji i još nekim republikama bivšeg Sovjetskog saveza.

Zvanični Dan Crvene armije, 23. februar 1918. godine, označava dan prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Peterburgu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačkog carstva.

Pročitajte još: