Dani Zoltan
Petar Dimitrijević
Dani Zoltan

Petar Dimitrijević

Dani Zoltan , Foto: Petar Dimitrijević

Penzionisani pukovnik vojske Jugoslavije Zoltan Dani, čovek koji je upisan i u srpsku i u NATO istoriju i kog su tokom rata proglasili gospodarom neba jer je uspeo da sruši nekada najskuplji borbeni aviona na svetu koji je zbog toga vojska SAD povukla iz upotrebe i prestala da proizvodi, ekskluzivno za “Alo!“ na 18. godišnjicu NATO agresije na Srbiju, evocirao je svoje uspomene na taj veliki događaj, ali i otkrio nam čime se danas bavi.

O svom podvigu govori i više nego skromno...

- To što se zbilo 27. marta uveče u 20 časova i 42 minuta, odnosno obaranje Lovaca bombardera F-117A u ataru sela Buđanovaca obeležilo je i moj i život mojih drugara zauvek, jer to je bila jedna čista vojnička pobeda, nešto što nam niko nikada ne može uzeti. Ali nisam ja gospodar neba, kao što to neki kažu, ja sam samo ponosan na ljude koji su bili sa mnom, to je bio stvarno jedan izuzetan tim koji je ostvario uspeh koji za sada nikada u svetu nije prevaziđen. Nisam ja srušio nevidljivi, taj avion je bio samo manje radarske uočljivosti, a mi smo imali osmatraška sredstva, ruski sitem je bio taj radar, on nam je pomogao, onda smo ga pustili da priđe što bliže tačnije u zonu sigurnog uništenja da se mi bavimo sa njim, a da on više ne može da izađe iz te zone i da ne može da pobegne. To je avion dozvučnih brzina i umanjenih manevarskih sposobnosti zato što su oni pre svega išli na taj njegov oblik koji nije potpuno aerodinamički, izgleda kao dijamnt, odbija od sebe te elektromagnetne zrake da se manje vraćaju na radar - priseća se Zoltan.

Deo srušenog NATO aviona čuva u svojoj kući, i iako je dobio ponude da ga proda za jako ozbiljne sume nova, tako nešto mu nikada nije palo na pamet.

Odbijao ponude stranaca

Zoltan kaže da je više puta odbijao ponude vojski stranih država.

- I dok sam bio u vojsci nisam mogao da se odlučim na tako nešto jer bi svi mislili da sam pobegao. Moj osećaj patriotizma mi nije dozvoljavao da tako nešto uradim, a ni nakon toga što sam otišao u penziju, nisam tako nešto prihvatao, to je put u jednom pravcu, više nazad nema, a ja više volim svoju porodici, svoju zemlju nego da tamo zaradim neke desetine milona, jer šta je novac, to je samo sredstvo da u nekom momentu završite neki posao, definitivno ne donosi sreću, sreća je stanje svesti - kaže naš sagovornik.

- Ali ne samo ja, svako od nas je nešto pokupio, taj deo koji ja imam izgleda kako nekakav sunđer, njegove pore su kao saće od pčela. Ja sam tada već bio u penziji i jedan japanski novinar koji je radio intervju sa našim timom od prvog momenta kada je video taj deo koji sam mu pokazao pitao je da li ja to mogu njemu da poklonim, rekao sam da je to moja uspomena, onda je rekao da će da plati 1000 dolara, odbio sam. Potom mi je ponudio 10.000 dolara, rekao sam mu “gospodine meni je baš neugodno, ali je ne želim to da prodajem, međutim nije se smirio. Na jednoj večeri koju je organizovao opet me je pitao, rekao “ovo je sada ozbiljno, krajnja ponuda i nećemo pričati više, to će biti moje - 100.000 dolara”, rekao sam mu da to ne dolazi u obzir, on meni razočarano “ali gospodine , meni su rekli da ste vi biznismen, pa kako to nećete 100.000 dolara”- priča naš sagovornik, kome na kući u Kovinu gde danas živi sa svojom porodicom stoji redni broj 117, a čija se ulica zove Jugoslovenska...

On se penzionisao 2004. godine, od tada je posvećen biznisu, bavi se razvojem seoskog turizma, ima svoju pekaru, porodičnu firmu koja se bavi telekomunikacijama, softverom i hardverom, ali kako kaže, ukoliko naša vojska bude imala potrebu za njim, biće joj na raspolaganju.

Pakao trajao 78 dana!

NATO je 24. marta 1999. godine u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori. Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana, odnosno do 10. juna 1999. godine ubijeno je najmanje 2.500 lica, a više od 12.500 ranjeno. Poginulo je ili nestalo ukupno 1.008 pripadnika vojske i policije, teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 djece, ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba i dalje se vodi kao nestalo. NATO avijacija uništila je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta SR Jugoslavije, a prvi put u istoriji ratovanja bombardovana je jedna medijska kuća - Radio-televizija Srbije , kada je poginulo 16 radnika te kuće.

 

Komentari (11)

Roni

24.03.2017 13:33

Moje veliko poštovanje za junaka Zoltana Danija. Zaslužio je da neka ulica za života nosi ime: Ulica Zoltana Danija. Mora da nosi.

lepi

24.03.2017 14:22

@Roni - Kakvi kreteni mogu davati negativne glasove?

Miliana

24.03.2017 19:03

@Roni - Postovanje za Gospodina Zoltana. Ostao mi je u secanju slogan iz tog vremena. "IZVINITE NISMO ZNALI DA JE NEVIDLJIV" Svaka cast i za herojstvo i za patriotizam.

Slađana

24.03.2017 13:54

Poštovanje prema Zoltanu i njegovim kolegama. Poštujem Vas kao i veliku četvorku srpskih vojvoda, majora Gavrilovića, Milunku Savić i mnoge druge znane i neznane patriote!!! Da bog da ste zdravi i dugo živite!!!

pvo

24.03.2017 14:24

Svaka čast Zoltanu i kolegama ali šta mu treba da se grli i smatra prijateljem onog što nas je gadjao , ubijao civile, rušio mostove , bolnice...

misho

24.03.2017 19:22

@pvo - A danas još izjavi:"imao sam čast upoznati pilota oborenog aviona."pazi koliko se ponizi podguzna muva.IMAO SA ČAST?????

lemi

24.03.2017 20:48

@pvo - Ali rece na kraju da je dostupan vojsci ako zatreba, sto znaci da ce istog tog pilota da pokusa da skine ako im se opet ukrste putevi ili bilo kog drugog.

Bosanac

24.03.2017 14:29

ti si izdajnik mađarskog naroda i slobin mučenik, tj. đikan

Aco

24.03.2017 19:58

@Bosanac - A šta si ti? Potomak Pravoslavaca koji su dali veru za večeru

gromihspalio

24.03.2017 16:14

Hvala svima koji su nas branili. Ko se ogresio o nas bombardujuci nevine nek mu je prosto do zadnjeg gena. Gospodine bili ste deo nestvarne realnosti i uspeli ste da joj se oduprete zajedno sa svojim drugovima.Mi se ponosimo vama svima.

Драгомир

25.03.2017 09:18

Једни стварају ,,невидљиве,, авионе за то време противавионци граде ракете!Па,куј кога зај ... Добро,да се не изражавам!Оборени авион је био обичан бомбардер који је морао да има пратњу ловачких авиона пошто није могао да се брани сам јер није имао мутраљезе и ракете.ПАЗИТЕ ОВО ... Није имао електронику за упозорење да ка њему иде ракета па да се пилот катапултира?Зашто?Следи ГЛУПАВ одговор амера - БИЛИ СМО УБЕЂЕНИ ДА ГА ЈЕ НЕМОГУЋЕ ПОГОДОТИ! Да су амери јавили да ето лити невидљиви не било БУМ!