Berlin
Google street view
Venčanje Mlada Nevesta Mladoženja Brak

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

 

 

Naime, sve je više državljana Evropske unije koji nude fiktivan brak našim sugrađanima, a najčešće se prodaje potpis na venčanom listu Nemačke i Švajcarske. Ipak, advokati upozoravaju da se iza mnogih oglasa u kojima se nude ovakvi brakovi krije velika prevara.

- Mnogi žele da žive u Nemačkoj i Švajcarskoj, pa se za fiktivne brakove u ovim državama traži i do 30.000 evra. Ipak, plaćanjem ove paprene cifre, problem se ne rešava. Svako ko se upusti u ovakvu avanturu mora znati da minimum pet godina mora da živi sa svojim lažnim suprugom, jer su kontrole u ovim uređenim zemljama vrlo rigorozne. Supružnici se ispituju bukvalno u sitna crevca. Postavljaju im se unakrsna pitanja, od toga koju muziku najviše vole do detalja o zajedničkim putovanjima i poklonima koje jedno drugom daruju. Takve kontrole su nenajavljene i mogu da budu česte - kaže za „Alo!“ Željko Simić, advokat za brakorazvodne parnice iz Beograda.

O TANJINOM SUSRETU SA KOMŠIJOM BRUJI CEO REGION Bila sam sa detetom (4), lila je kiša kao iz kabla... Još sam pod utiskom da postoje ovakvi ljudi!

 

Ipak, naš sagovornik ističe da iza velikog broja oglasa koji nude lažni brak u inostranstvu stoje prevaranti, zbog čega je mnogo Srba kojima je san o životu u zemljama zapadne Evrope, ostao nedosanjan, a pored toga su ostali i bez novca.

AVION PAO U REKU! Američko čedo ponovo posrnulo, samo ludačkom snalažljivošću pilota izbegnuta KATASATROFA! (FOTO)

- Postoje organizovane grupe koje love ljude spremne da plate za fiktivan brak. Oni godinama prave profile na društvenim mrežama koji broje po nekoliko hiljada pratilaca i stalno postavljaju lažne fotografije, kako bi delovali uverljivo. Uglavnom se predstavljaju kao sredovečni muškarci ili žene koji žele da pomognu nekome tako što će stupiti sa njim u fiktivan brak. Dostavljaju falsifikovana dokumentaciju i traže da se pre stupanja u brak plati kaucija od 1.000 evra, kako bi tobože znali da je zainteresovani ozbiljan. Prevare dnevno po nekoliko ljudi, a onda posle pet do deset dana ukinu nalog na društvenim mrežama i isključe telefonski broj - navodi Simić.

TERMINI ZAUZETI I 30 DANA UNAPRED Ovom dokumentu ističe rok, brzo stanite u red dok ne bude kasno! Liste čekanja ogromne!

Budući da je fiktivni brak  kažnjiv zakonom, žrtva ovakve prevare ne sme ni da prijavi počinioca jer bi kompromitovala sebe i zauvek zatvorila vrata neke od obećanih zemalja.