Petar Kočović
printskrin
Petar Kočović

Printscreen

Petar Kočović, Foto: Printscreen

Iako je broj novozaraženih osoba u Srbiji manji u odnosu na prethodni period, građani se i dalje pozivaju na oprez kako bi pobedili epidemiju.

Plašite li se novog soja virusa?

 

- Na dnevnom nivou preko 90 odsto novozaraženih stiže iz Evrope i sa američkog kontinenta. Svi ostali su ispod 10 odsto - pričao je Kočović u jutarnjem programu TV Pink.

Zemlja koja nije vodila računa o širenju epidemije je Turska, pa je tako od 30.000 novozaraženih na dnevnom nivou, broj skočio na čak neverovatnih 830.000 novih slučajeva. Kočović ističe da u se u crnoj zoni pored Turske, nalazi i Portugalija.

- Turska je juče prijavila neverovatnioh 830.000 novozaraženih koronavirusom, a inače je imala po 30.000 novih slučaja dnevno. Nije to novi soj, nego nisu odradili sve kako treba - otkrio je profesor.

On je pričao i o zemljama koje okružuju Srbiji i istakao da su rezultati pridržavanja mera i suzbijanja koronavirusa, sjajni ali i se Slovenija i Crna Gora još uvek muče da spuste broj zaraženih.

- Novi soj u Srbiji ima jedan, dvoje zaraženih, a videćemo kako će se situacija odvijati. Kažu da je 40 odsto smrtonosniji i zarazniji od postojećeg, a videćemo da li su ti procenti baš takvi. U Srbiji su otkriveni neki virusi koji su mutirali u toku leta, kada su Srbi dolazili iz inostranstva. Taj novi soj je za Evropu najsmrtonosiji - otkrio je Kočović.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Lane

26.01.2021 12:20

Ide mala matura, spremaj djake, a medicinu ostavi na miru!