Bela tehnika
Shutterstock
Bela tehnika

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Proizvođači bele tehnike našli su se od 1. marta pred ogromnim izazovom – kako bi produžili vek trajanja uređajima, ne samo da će voditi računa o potrošnji energije, nego će morati da obezbede i rezervne delove tokom minimum deset godina od dana proizvodnje. Nova pravila u okviru Direktive o ekološkom dizajnu tako će, planirano je, produžiti „život” uređajima poput mašina za veš i frižidera, ali ne i računara, pametnih telefona i malih kućnih aparata. Istraživanja su pokazala da, ako bi mašine za veš bile korišćene u Evropi samo godinu duže nego sada, to bi imalo isti pozitivan učinak na klimu kao da na putevima ima 133.000 automobila manje.

Ovo je veliki izazov i udarac za industriju koja je navikla da potrošači čak i funkcionalne uređaje rado menjaju novim modelima, što je dramatično povećavalo količine elektronskog otpada. Zato je Evropska unija odlučila da i formalno kupcima obezbedi pravo na popravku, iako industrija smatra da su ova pravila isuviše striktna i da će otežavati inovacije. Propisi nalažu da će proizvođači moći da kontrolišu proces popravke, kao i da će većinu uređaja popravljati profesionalni majstori koje kontrolišu proizvođači.

Kako je ovih dana objavila agencija AP, novi propisi će omogućiti da se smanji količina elektronskog otpada koji se gomila u Evropi. „Pravo na popravku”, kako se ponekad naziva, deo je širih nastojanja da se smanji uticaj proizvedenih dobara na životnu sredinu, time što će im se produžiti vek trajanja i povećati energetska efikasnost.

– Ovo je zaista veliki korak u pravom smeru – izjavio je Danijel Afelt iz nemačke ekološke organizacije BUND – Berlin, koji ima nekoliko radnji za popravku kućnih uređaja. On je objasnio da su moderni aparati često zalepljeni ili spojeni na takav način da majstorima treba specijalni alat ili moraju na silu da ih otvore, tako da posle ne mogu ni da ih poprave.

Drugi problem je, prema njegovom mišljenju, nedostatak rezervnih delova.

– Ljudi žele da poprave svoje aparate. Kada im kažete da ne postoje rezervni delovi za uređaj koji je star samo nekoliko godina, to ih zaista frustrira – rekao je on.

Inače, prema novim pravilima EU, proizvođači će morati da osiguraju da delovi budu dostupni 10 godina, mada će neke delove moći da dobiju samo profesionalne kompanije za popravku kako bi se osigurala njihova ispravna zamena. Potrošači će kupovinom uređaja dobijati i uputstva za popravku.

Novi aparati biće pravljeni tako da se mogu rasklopiti pomoću standardnog alata da bi mogli da se recikliraju kada više ne budu mogli da se poprave, prenosi AP.

Evropljani svake godine proizvedu više od 16 kilograma električnog otpada po osobi. Gotovo polovina tog otpada su pokvareni kućni aparati, a u EU se reciklira oko 40 odsto, ostavljajući ogromnu količinu potencijalno opasnog materijala.

Nemačka ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce izjavila je da je sledeći korak da proizvođači moraju da navedu očekivani vek trajanja proizvoda i da ga poprave ako se pokvari pre isteka tog roka. To bi trebalo da podstakne kompanije da prave trajnije uređaje. Potrošači, s druge strane, ako znaju da će aparat zaista raditi 10 godina, mogu da biraju proizvode koji su trajniji ili se lako mogu popraviti. Prema mišljenju evropskih stručnjaka, za većinu uređaja popravka je pravi izbor, dok izuzetak mogu mogu da budu stari, neefikasni frižideri, koji mogu sadržati gasove s efektom staklene bašte koji utiču na klimatske promene.

Grupe za zaštitu životne sredine i potrošačkih prava žele da se „pravo na popravku” proširi tako da uključi i pametne telefone, laptopove i druge male električne uređaje.

Kako je „Politika” već pisala, zakoni koji garantuju „pravo na popravku” usvojeni su još 2018. godine u nekoliko američkih država, ali ne i na nacionalnom nivou. Švedska je otišla dalje od drugih zemalja EU, tako što je smanjila porez na dodatnu vrednost za popravke i rezervne delove.

Zahtev da se osigura „pravo na popravku” deo je mera EU za ekološki dizajn proizvoda, u okviru kojih će takođe biti revidirano označavanje energetske efikasnosti kućnih aparata.

Pročitajte još: