Grčka, plaža
EPA/ PANTELIS SAITAS
Grčka, plaža

EPA/ PANTELIS SAITAS

Grčka, plaža, Foto: EPA/ PANTELIS SAITAS

Grci koji budu primili vakcinu protiv korona virusa dobiće digitalni sertifikat o vakcinaciji, pomoću kojeg će moći da se kreću bez restrikcija između regiona unutar zemlje, a očekuje se da će testa i karantina biće oslobođeni putnici koji sa sličnom potvrdom uđu u zemlju.

Planirate li letovanje?

 

Grčki sertifikat sadrži identifikacione informacije, podatke o primljenoj vakcini i revakcini i ima tri stepena zaštite - QR kod, jedinstveni kod i digitalni pečat. Takva potvrda uvedena je na insistiranje grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

On je naveo da će sertifikat služiti za potvrdu zakonske vakcinacije, ali i za ličnu upotrebu građana.

- Nije reč o nikakvom ograničenju, već to će nam olakšati da se oslobodimo od restrikcija koje trenutno nam nameće kovid u putovanjima evropskih građana. To je nešto što će posebno značiti našem turizmu i perspektivi naše ekonomije, posebno uoči letnje sezone - rekao je Micotakis.

Predstavljajući svoj plan o uvođenju jedinstvenih sertifikata za prostor EU naglasio je da je ideja stvoriti "brzu putnu traku“ koja bi oživela turizam i rekreaciju i omogućila građanima da se slobodno i bez ograničenja kreću od zemlje do zemlje.

Sad kad se tek nazire kraj sa postupnim uvođenjem masovnih vakcinacija u svim zemljama EU, ne smemo uzimati tu žrtvu zdravo za gotovo. Našim građanima dugujemo da povučemo svaku dostupnu polugu i iskoristimo sve alate u našem političkom i vladinom arsenalu kako bismo ubrzali povratak normalnom životu - rekao je on.

U tom pravcu preporučuje potvrdu o vakcinaciji, jer se zemlja "mora pripremiti za leto kada će biti vakcinisan mnogo veći broj ljudi“. Prema Micotakisu, digitalno verifikovani i šifrovani dokument je dvojezičan i uključuje ime osobe, broj socijalnog osiguranja, vrstu vakcine i datum i mesto primene doza.

- Ljudi će se s pravom pitati da li bi to moglo da dovede do nekakvog smanjenja slobode putovanja? Ne, neće. Ne treba mešati potvrdu o vakcinaciji sa putnim pasošem. Naš cilj nije da Evropljane podelimo u dve kategorije, one koji su vakcinisani i one koji nisu. Umesto toga, želimo da kreiramo "traku za brzo putovanje“ za one koji imaju digitalno standardizovani sertifikat - objasnio je.

Grčki premijer je rekao da ljudima koji nisu vakcinisani i dalje treba omogućiti da putuju u skladu sa postojećim zdravstvenim pravilima, kao što su obavezno PCR testiranje pre putovanja, brzi testovi po dolasku na destinaciju i karantin gde je to potrebno.

Pročitajte još: