Naplatna rampa
Tanjug/ Rade Prelic
Naplatna rampa

Tanjug/ Rade Prelic

Naplatna rampa, Foto: Tanjug/ Rade Prelic

Putarina na auto-putu prema jugu na pojedinim deonicama niža je od 16. januara u proseku za 50 dinara. Za razliku od ranijih korekcija, koje su uglavnom išle naviše, ovog puta su inkasanti na naplatnim rampama vozačima koji su krenuli, recimo, iz Beograda za Smederevo umesto dosadašnjih 210 dinara naplaćivali 180 dinara, dok su do Velike Plane umesto 340 dinara vozači plaćali 310. Za putarinu od Beograda do Jagodine potrebno je izdvojiti 20 dinara manje, odnosno umesto dosadašnjih 500, potrebno je platiti 480 dinara.

Vozači koji se isključuju kod Ražnja će umesto 720 dinara plaćati 670, a do Aleksinca putarina sada iznosi 780, umesto 820 dinara. Do petlje Niš jug cena je 880 dinara, dok je ranije putarina do čeone naplatne stanice Niš koštala 900 dinara.

Vozači koji nastavljaju put ka jugu od Beograda do Merošine platiće 900 dinara, a do Preševa 1.460 dinara. Na istočnom kraku Koridora 10, na isključenju na naplatnoj rampi Pirot Zapad izdvojiće 1.150 dinara, a putarina od Beograda do Dimitrovgrada je 1.290 dinara.

U „Putevima Srbije“ objašnjavaju da je do korekcije cena došlo zbog puštanja u rad osam novih naplatnih stanica na istočnom i južnom kraku Koridora 10.

Naplatna rampa

Tanjug/ Rade Prelic

Naplatna rampa, Foto: Tanjug/ Rade Prelic

Cena po kilometru ostala ista

„Putevi Srbije“ kao upravljač javnog puta utvrđuju iznos putarine za određenu deonicu, uz saglasnost Vlade.

- Vlada Republike Srbije je dala saglasnost u vezi sa odlukom o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta i njegovog dela i putnog objekta (putarina) u kojoj je definisana naknada za naplatne stanice na deonici Beograd-Preševo-Dimitrovgrad. Jedinična cena putarine po pređenom kilometru se nije menjala - ističu u „Putevima Srbije“.

Pojačana kontrola

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će biti pojačana kontrola učesnika u saobraćaju od 17 do 23. februara.

- Kontrola će biti usmerena na prekoračenje brzine, nepropisno preticanje, vožnju u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje telefona tokom vožnje, kao i na prekršaje pešaka.