sneg, nevreme, Beograd, ljudi, saobraćaj
Tanjug/Sava Radovanović
sneg, nevreme, Beograd, ljudi, saobraćaj

Tanjug/Sava Radovanović

Ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Zimsko nedeljno jutro koje je jutros osvanulo u Srbiji označilo je prestanak padavina u severnim i zapadnim delovima Srbije uključujući i glavni grad. Do kraja dana očekuje se da će sneg prestati da pada i na jugu i istoku zemlje, te će doći do potpunog razvedravanja.

U noći koja predstoji kao i prepodneva prvog radnog dana meteorolozi očekuju suvo vreme ali veoma hladno uz mraz ponegde.

- Jutarnja temperatura će se kretati od minus devet do minus jedan stepen. Tokom dana se zadržava hladno vreme ali sa temperaturom oko nule ili koji stepen iznad, dok će u ponekim delovima Srbije živa na termometru ostati u minusu - priča meteorolog Đorđe Đurić.

U drugom delu dana, dodaje, doći će do blago naoblačenja, pa će tako sneg padati samo u nekim delovima zemlje i to znatno slabije nego minulih dana.

U utorak nas očekuje isto vreme, oblačno, sa slabim snegom i temperaturama koje neće preći nulu, dok će u sredu biti tmurno, a tek poneka pahulja će se pojaviti u pojedinim delovima Srbije.

Pročitajte još:

- Postoji mogućnost da će se formirati magla koja će se zadržati. Pred nama je hladna nedelja ali nije reč o hladnom talasu, već o uobičajenom vremenu za ovo doba godine - priča Đurić i dodaje da će sredu će najhladnije biti u Novom Sadu, gde će temperatura biti minus šest stepeni, dok će najtoplije biti u Kragujevcu sa tri stepena iznad nule.

Malo otopljenje u četvrtak i petak

Tek u četvrtak i petak možemo da očekujemo malo toplije vreme i više temperature. Ipak ne treba zaboraviti da je sredina decembra te da "toplije vreme" znači da će temperatura biti oko tri, četiri stepena. Đurić kaže da nas i za vikend očekuju prijatnije temperature koje će se kretati iznad nule.

Vojvodina rekorder po visini snega

Tokom proteklih dana u Vojvodini je palo skoro pola metara snega, što je ovu pokrajnu kotiralo u rang sa planinama, gde visina snežnog pokrivača na Kopaoniku iznosi 39 centimetara.

- Apsolutni rekorder je Zrenjanin gde je napadalo 47 centimetara snega. Odmah iza njega je Novi Sad sa 40 centimetara, dok je u Beogradu visina pokrivača 38 centimetara. Ta tri grada su ozbiljna konkurencije Kopaoniku i drugim planinama, gde je u odnosu na gradove na severu padalo dosta manje snega - kaže Đurić.

U drugim delovima Srbije visina snežnog pokrivača se kreće od 10 do 30 centimetra, a na jugu i jugoistoku je prethodnih dana padala kiša koja je tek sinoć preša u sneg. Zanimljiv je podatak da je u Vranju juče bilo 10 stepeni, dok je u drugim delovima zemlje vejalo.

Mraz na putevima

Iz Auto-moto saveza Srbije upozoravaju da je zbog niskih temperatura moguće formiranje mraza i poledice na putevima, te se vozačima preporučuje poseban oprez. Saobraćaj se na svim putevima zbog zimskih uslova kreće otežano i usporeno, a vozači se mole da na put ne kreću bez opreme neophodne u zimskim uslovima vožnje.