Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Alo!/Dejan Briza
Uskrs, praznik, jaja, vaskrs

Shutterstock, ilustracija

Uskrs, Foto: Shutterstock, ilustracija

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, koji odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema, već samo okupljanje, a kod nekih pravoslavnih naroda sutra se boje uskršnja jaja, ili se bar počinje sa tim.

Pročitajte još:

 

U toku večere, Gospod je otkrio izdajstvo jednog od svojih učenika, a potom je sa svojim učenicima otišao u Getsimanski vrt, gde je svojom ličnom molitvom ukazao da je molitva za vreme nevolja, stradanja i iskušenja najveća snaga za podnošenje svih životnih poteškoća, pa i telesne smrti.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna verovanja i običaji.

Uskrs, crkva

Tanjug/Jaroslav Pap

Uskrs, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Srbi na Kosovu u ranu zoru oboje samo jedno jaje koje se zove "strašnik". Dok je još sveže od boje, majka ga trlja po obrazima dece. Posle toga se boje ostala jaja, a "strašnik" se ostavlja na vidno mesto u ložičarki. To prvo jaje se dobro čuva da se ne razbije.

Pravoslavne crkve na Veliki četvrtak obavljaju mirovarenje. To se ove godine čini u Moskvi. Miro se kuva tri dana, od ponedeljka do srede, u kazanima u kojima se stavlja osvećena voda, čisto vino i maslinovo ulje, a potom razna ulja, smole, biljke i mirisi.

Uskrs, crkva

Tanjug/Jaroslav Pap

 

 

Sveto miro se šalje u eparhije u zemlji i van nje. Samo autokefalne crkve imaju pravo mirovarenja, to je ujedno i simbol njihove samostalnosti.