Taksi, Taksista
Alo!/Dejan Briza
Taksi, Taksista

Alo!/Dejan Briza

Taksi, Taksista, Foto: Alo!/Dejan Briza

* "Centrala preko telefona ne može da vidi mušteriju i ako odete na adresu i vidite da su Romi, odmah dodajte gas i idite. Javite centrali da poziv nije u redu i bićete vraćeni na stajalište“, navodi se u brošuri namenjenoj taksistima

* Država Srbija se trudi da Romi više ne budu marginalizovani deo društva

* Jedno taksi udruženje iz Niša krenulo je u potpuno suprotnom pravcu

Naime, na internetu se pojavio pravilnik koji moraju da poštuju svi vozači izvesnog taksi udruženja iz grada na Nišavi, a u kome se navodi da svaki taksista koji uoči da je njegovu uslugu zatražio Rom „odmah doda gas i nestane“.

„Centrala preko telefona ne može da vidi mušteriju i ako odete na adresu i vidite da su Romi, odmah idite. Javite centrali da poziv nije u redu i bićete vraćeni na stajalište“, navodi se u pravilniku.

Pročitajte još:

 

Taksistima se u ovom diskriminatorskom uputstvu predočava i da Romi najviše traže vožnju kod jedne poznate niške pekare, ali i da često daju drugima da umesto njih pozovu taksi, zbog čega „moraju da budu oprezni“.

„Ukoliko vam centrala da adresu u Beograd Mali (niško naselje u kome živi veliki broj Roma) i napomene da je poziv u redu, prihvatite vožnju i odvezite stranku“, navodi se u brošuri kao izuzetak od pravila.
Međutim, posebno se ističe da se u vozilo ne primaju Romi koji su stopiranjem zatražili vožnju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković za „Alo!“ navodi da se ovakvim ispadima mora stati na put.

- Osuđujemo postupak taksi udruženja i nadamo se da će povodom ovog slučaja danas biti podneta pritužba - rečeno je našem listu iz sektora za odnose sa javnošću poverenika za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

Folk pevač i predsednik Centra za ljudska prava i nacionalne manjine Hasan Dudić za „Alo!“ kaže da je postupak taksi udruženja iz Niša najgnusniji čin diskriminacije, zbog čega nadležni moraju da reaguju.

- Grad Niš ne bi smeo da toleriše ovakve postupke. Romi su uz Srbe bili uvek kada im je bilo najteže i jedino su oni ostali verni Srbiji. Oni ni najmanje nisu zaslužili da se na ovakav način šikaniraju - kaže Dudić.

Hasan Dudić

Alo! / Rajko Ristić

Hasan Dudić, Foto: Alo! / Rajko Ristić

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!

 

Komentari (4)

.

05.08.2019 07:59

Verovatno normalno plate vožnju i ne prave bilo kakve probleme.

N6

05.08.2019 09:03

Pa naravno kad romi kazu taksisti da vozi u njihovo naselje onda ga zavuču u neku uličicu izvuku nož i uzmu ceo pazar i na kraju ga pretuku. Sledeća situacija je da ti udje neuredan,prljav,strokav... neretko ne plate i pobegnu...

?

05.08.2019 09:17

Da li postoji neki opravdani razlog?

NikolaV

06.08.2019 12:10

Ja čitao u novinama da četa policije mora da prati radnike kada nešto mora da se obavi u romskom naselju iz okoline Niša. A taksista mora tamo da udje sam u sred noći!