NIS
Masanori Jošida/Alo
NIS

Masanori Jošida/Alo

NIS, Foto: Masanori Jošida/Alo

 

Naftna industrija Srbije je ključni faktor za formiranje cena naftnih derivata na tržištu, s obzirom na svoje performanse u odnosu na konkurenciju: jedini korisnik domaće sirove nafte, jedini prerađivač sirove nafte i najveći učesnik na srpskom tržištu. Dakle, kompanija koja nedvosmisleno diktira cene naftnih derivata u Srbiji. Ako je poznato da u regionu, već duže vreme, imamo najviše cene naftnih derivata - dizela (osim Albanije i Grčke), čudno je da se niko ne zapita što je to tako i šta se u NIS-u dešava?

- Nafta je igra velikih brojeva. Ako podignete cenu benzina i dizela samo za jedan dinar po litru, to je za NIS-ovu godišnju produkciju dodatni prihod od oko 20 miliona evra. Taman da se pokrije šteta od remonta ili bilo koji drugi trošak - tvrdi za „Alo!“ ekspert za energetiku i nekadašnji rukovodilac u NIS-u koji danas uživa u zasluženoj penziji.

Benzinska pumpa, NIS, gorivo

Alo!/Nenad Vujanović

 

Naš sagovornik ističe da je formiranje cena naftnih derivata u Srbiji slobodno i tome se sa stanovišta tržišne privrede nema šta prigovoriti.

NIS

Masanori Jošida/Alo

NIS, Foto: Masanori Jošida/Alo

 

- Ono što svi znamo kao potrošači jeste cena naftnih derivata na benzinskoj pumpi. Tu cenu čini deo koji ide državi (akciza, porez) i deo koji pripada naftnoj kompaniji. Država, obično, jednom godišnje utvrđuje visinu akcize koja joj pripada. To je transparentan postupak, a o visini akcize se uvek da raspravljati. Činjenica je da akcizu plaća krajnji korisnik i na taj način se puni budžet. Pripadajući deo akcize koji se ubira preko naftnih derivata čije je poreklo iz NIS-a bude i oko 15 procenata, pa se stiče utisak da NIS puni budžet u tom udelu. NIS se naravno od tog utiska ne brani… A u stvari budžet punimo svi mi, kupci na pumpama - napominje sagovornik „Alo!“ i naglašava:

Naftna industrija Srbije NIS

Shutterstock

 

- Drugi deo cene formira NIS. On treba da pokrije troškove produkcije naftnih derivata i da obezbedi pristojnu stopu profita. Ono što možemo zameriti makroekonomistima jeste da u ovako važnoj oblasti nisu ni pokušali da, zajedno sa NIS-om, utvrde metodologiju formiranja cena naftnih derivata, naravno samo sa idejom ozbiljnog praćenja, a ne kontrole cena na slobodnom tržištu. U praksi to izgleda ovako: „Zbog poskupljenja sirove nafte na svetskom tržištu, ili zbog visokog/niskog vodostaja Dunava, ili suše/leda… naftni derivati u Srbiji poskupeće toliko i toliko…“ I to je sve od „analiza“.

Pored sirove nafte, i trošak prerade je jako bitan faktor u formiranju cena. On bi u dobro vođenoj rafineriji trebalo da bude manje-više fiksan po toni prerađene nafte, u skladu sa količinom prerade. Međutim, svaki ispad, havarija, kašnjenje planiranih aktivnosti… značajno utiče na cenu derivata. Pravo pitanje da li to ili neki drugi javašluk u kompaniji treba da plaćaju potrošači? Zato je neophodno utvrditi metodologiju formiranja cena naftnih derivata, koja na dnevnom nivou mora da prati kretanje cena sirove nafte koju NIS uvozi za svoje potrebe kako bi se tačno znalo koja je cena svake tone sirove nafte na ulazu u preradu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Tada se ne bi desio apsurd da imamo skuplje derivate na cenu sirove nafte od oko 60 dolara po barelu danas nego pre nekoliko godina kada je nafta bila preko 100 dolara za barel! I ne bi se desilo da na primer Crna Gora ima jeftinije gorivo za svoje građane iako nemaju nijednu rafineriju - zaključuje sagovornik „Alo!“.

Masne plate pokriće za nerad?

Država ima pravo i obavezu da preko svojih predstavnika prati sva dešavanja u kompaniji koja mogu nepovoljno uticati na cenu derivata. Međutim, članovi upravnog odbora koji su postavljeni ispred države su, blago rečeno, nezainteresovani. Verovatno zbog činjenice da imaju sigurne plate od 6.000 evra mesečno i ne žele da se na bilo koji način zameraju ruskim akcionarima da ne bi ugrozili svoju poziciju u UO NIS-a.

 

Komentari (3)

rancha

27.06.2019 08:06

Trenutno sam u Sloveniji i dizel gorivo je 1,21evro.Šta reći????

Stojko

27.06.2019 08:32

Cena litra benzina je 160din. Od toga: akciza 56,04 din./lit, PDV oko 30 din po litru. I onda NIS uzima mnogo para?

Ljuta lignja

27.06.2019 08:40

Bravo za tekst! A u Bosni gorivo jeftinije vise od 30 dinara, pa vi racunajte....