Grupna fotografja nagrađenih
Tanjug
Grupna fotografja nagrađenih

Tanjug

Grupna fotografja nagrađenih, Foto: Tanjug

Predsednik je uručio 84 odlikovanja, a svečana dodela počela je izvođenjem himne Srbije "Bože, pravde".

"Znam da danas niko od takozvanih dušebrižnika neće izgovoriti ni jednu jedinu reč protiv bilo koga od vas. A i kako bi, kome od vas su dorasli do ramena? Kritikuju me kako delim odlikovanja šakom i kapom, a ja sam ponosan što vas je toliko i tužan što ne stižem do svakog koji zavređuje da mu se Srbija oduži", rekao je predsednik.

Operska diva Radmila Bakočević

Tanjug

Operska diva Radmila Bakočević, Foto: Tanjug

On je dodao da nema uspešne države bez uspešnih pojedinaca, onih odvažnih koji žive Volterov nauk da je uspeh dete smelosti, onih koji ispisuju drugačiju istoriju ne samo svoje profesije, svoje zemlje, već ne retko i ištoriju čovečanstva.

"Nismo često ni svesni da ste svakog dana među nama, skromni i posvećeni, pa počnemo da vas primećujemo tek kada saznamo da ste u svetu poštovani, zato što ste ih nečemu naučili", istakao je Nikolić.

Kako kaže, mnogo je više pojedinaca i institucija nego što bi predsednik mogao da jednom u godini istakne i odlikuje i naglasio da je pred Srbijom još mnogo godina.

Spasilac Renato Grbić

Tanjug

Alas i spasilac Renato Grbić, Foto: Tanjug

"Odlikujem vas na radost i ponos građana i sa osećanjem nemoći konstatujem da je nemoguće da nam svi budete danas ovde", rekao je predsednik.

Posao predsednika, kako je istakao, shvata kao obavezu da se nikada ne umori od stalnog promovisanja sistema vrednosti svedenog u misao "Ljubav i rad su temelji naše humanosti".

"Ako sam za dosadašnjih pet godina makar za jedan korak pomerio naš poslovično negativan odnos prema kulturi pohvale, kulturi nagrađivanja i zahvalnosti - ispunio sam veliki deo svojih zadataka", podvukao je predsednik.

On je dodao da je ostvaren ako je ostavljen nauk mladima da se rad i trud isplate, da će biti primećeni i nagrađeni, da vredi posvetiti se i odvažno istraživati.

Hor "Kolegijum muzikum" potom je izveo pesmu "Ovo je Srbija", a ispred Komisije za dodelu odlikovanja prof. Sima Avramović obrazložio je zbog čega su odlikovani pojedinci i institucije.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su Olimpijski komitet Srbije, paraolimpijski komitet Srbije, Galerija naivne umetnosti u Kovačici.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovan je Nemanja Radulović, dok su ordenje Karađorđeve zvezde trećeg stepena poneli Ivana Španović, Ana Ivanović, Jelena Janković i Marina Maljković.

Efraim Zurof, direktor centra

Tanjug

Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental", Foto: Tanjug

Sretenjskim ordenjem prvog stepena okitili su se SANU, Matica srpska, Pedagoški fakultet u Somboru.

Između ostalih zlatnu medalju za zasluge dobili su Vesna Stanojević, prof. Tibor Tot, prof. Jugoslav Vasić, prof. Roberto Veraldi, Zdravko Čolić, prof. Radmila bakočević, prof. Biserka Cvejić, prof. vaso Antunović, Zdravko Šotra, prof. Predrag Peško, prof. Radan Džodić, prof. Marko Bumbaširević, Novica Negovanović, prof. NEbojša Lalić, prof. Miljko Ristić, Vlastimir Vlasta Velisavljević.

Srbrnu medalju za zasluge poneli su Ljubo Lazović, dr Chamil Alijev, Milorad Mažić, tevan labudović, Rade Jezdić, grupa SMAK, Mirko Babić, Jugoslav Foldina.

U ime odlikovanih zahvalio se predsednik SANU Vladimir Kostić koji je rekao da su pojedinci i institucije odlikovani ne zbog svojih dela, kreativnosti u užoj oblastzi kojom se bave i poslu , već i zbog svoje građanske vrline, koja stremi putevima osvajanja sloboda, demokratije, odgovornosti da se ne bude samo posmatrač siopstvenog života već i njegov akter.

"Zahvalni zbog toga što smo prepoznati, znamo da smo dužni da uporno ukazujemo da je život mnogo složeniji od onoga koji nam se nudi, ili koji dnevna politika uivičava, mozaik koji povremeno čine nevažne stvari koji čine život", naglasio je Kostić.

On je dodao da suviše dugo Srbija živi u paralelnim svetovima koji se ne sreću, ne dodiruju i ne poznaju.

Na kraju ceremonije dodele ordenja, kada je počeo koktel za zvanice, hor "Kolegijum muzikum" otpevao je predsedniku Srbije rođendansku pesmu "Danas nam je divan dan", jer je na današnji dan rođen predsednik Tomislav Nikolić.

Tagovi

Komentari (1)

Voli i on sve!

15.02.2017 15:04

A on razodlikovan!!! Brutalno,bez hvala i pardona!