Nikolić otvara Međunarodni kongres vizantijskih studija
Tanjug/Sava Radovanović 22.8.
Nikolić otvara Međunarodni kongres vizantijskih studija

Tanjug/Sava Radovanović 22.8.

Nikolić otvara Međunarodni kongres vizantijskih studija, Foto: Tanjug/Sava Radovanović 22.8.

On je, otvarajući 23. kongres vizantijskih studija, kazao da se jedna od promena u svetu, koja nije na dobrobit čovečanstva, dešava i na teritoriji Srbije, gde samoproglašena Republika Kosovo pokušava da, "mimo svih naučnih činjenica i artefakata" pripiše baštinu KiM iz vizantijskog perioda narodu kome ne pripada.

"Uveren sam da ćete pronaći motiv da se još više zainteresujete za dvojako ugroženu srpsko - vizantijsku baštinu na prostoru KiM - ugroženu neistinama i pokušajem falsifikovanja istorijskih činjenica, ali i ugroženu doslovno do fizičkog uništenja", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, srpsko nasleđe na KiM ne pripada samo jednom vremenu i jednoj generaciji, već čitavom čovečanstvu.

"Na KiM se ne čuva samo srpska, već i evropska kultura, svetsko nasleđe, važan deo vizantijskog nasleđa čovečanstva. To znači pravo Srbije, kao punopravne članice Unesko da čuva svoje nasleđe stvarano po vizantijskom modelu", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao i da problem, koji danas izgleda kao srpski, sutra može biti problem neke druge zemlje iz vizantijskog sveta i podsetio da su četiri srpska manastira na KiM, po izveštaju Uneska na listi ugrožene svetske kulturne baštine.

On je izrazio i nadu da će se na skupu postaviti ključna pitanja, kako bi se očuvao razvoj naučne misli i brige o vizantijskom doprinosu civilizacijskim tekovina.

Na kongresu su govorili predstavnici organizacije Unesko koji su konstatovali da u današnjem svetu prepunom izazova i ratnih dešavanja, vrlo često strada kulturna i arheološka baština.

Nakon uvodnih govora, predsednik Nikolić je uručio odlikovanje Vizantološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje je primio predsednik Ljubomir Maksimović za "naročite zasluge za promociju vizantijskog nasleđa i doprinos razvoju u proučavanju vizantologije".

Kongres vizantijskih studija, koji se održava 23. put, trajaće do 27. avgusta, a učešće je prijavilo nekoliko stotina vizantologa iz 50 zemalja.

Pored predsednika Srbije, otvaranju skupa su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević, predstavnici Grada Beograda i mnogi drugi.

U RS SAMI ODLUČUJU

Nikolić je izjavio da je najavljeni referendum u RS u rukama Srpske i njenih građana, koji sami treba da odlučuju o svojoj sudbini, i dodao da će Srbija poštovati svaku odluku Republike Srpske. Nikolić je rekao da nikakvo mešanje po tom pitanju nije poželjno jer je to grubo mešanje i nepoštovanje suvereniteta i integriteta Srpske. "Republika Srpska sama vodi svoju politiku, na to /na referendum/ ima pravo, a treba da uzme u obzir i širi kontekst i raspoloženje drugih država koje odlučuju o našoj sudbini, ali u meri u kojoj ne gubi svoju samostalnost", rekao je Nikolić.

 

Komentari (2)

bozzo

22.08.2016 14:19

Toma Diploma i nezna sta znaci Vizantija a otvara kongres SRBIJA CRNA RUPA ,

Penzioner

23.08.2016 03:53

SVE PAMETNO SU ISTERALI IZ ZEMLJE I OVA SRAMOTA SAD OTVARA