Tomislav Nikolić
Profimedia
Tomislav Nikolić

Profimedia

Tomislav Nikolić, Foto: Profimedia

Nikolić je za sudije imenovao Draganu Kolarić, Tijanu Šurlan, Vesnu Ilić Prelić, Tatjanu Babić, koji su iz Beograda, i Tamaša Korheca iz Subotice.

Nikolić je sudije imenovao sa liste od 10 kandidata koju je Skupština Srbije u petak utvrdila. Sa te liste, prema Ustavu, predsednik Srbije imenuje pet sudija.

Skupština Srbije je u petak izabrala Snežanu Marković, Milana Škulića, Miroslava Nikolića i Jovana Chirića za sudije Ustavnog suda.

Parlament je nove sudije izabrao sa liste od osam kandidata koju je predložio predsednik Nikolić.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina. Mandat je istekao za osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Mandat je istekao Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Chetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Skupština Srbije i Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanović i Katarini Manojlović Andrić koje je na devetogodišnji mandat imenovao predsednik Srbije.

Sudiji Agneš Kartag Odri, koja je za sudiju Ustavnog suda imenovana odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestala je 7. jula 2016. zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Skupština utvrđuje listu od 10 kandidata, sa koje predsednik Srbije imenuje pet. Sa svoje strane, šef drzave skupštini predlaže listu od 10 kandidata sa koje poslanici biraju pet sudija.

Pošto ovog puta jednom sudiji još nije istekao mandat, Nikolić je ponudio palramentu listu od osam kandidata, sa koje su izabrana četiri.

Komentari (11)

Драгомир

17.12.2016 21:47

Забраздим ти ја са једном Ружом са друге стране села.Уплашим ти се ја да у сну не рекнем њено име па се сетим да набавим мачку и да јој дам име Ружа.Распитујем се по селу куј има мачке за давање кад,бре,шта се десило?Моја Радојка набавила младог теријера и дала му име Марко! - Боље је оженити стару сељанку него младу београђанку?Млада београђанка има 40 година а стара сељанка само 20! - На једном ТВ каналу Карлеуша!На другоме Цеца.Отворим новчаник да видим Стоју а оно Китић!

Дане С.

18.12.2016 10:14

@Драгомир - Драгомире, нешто си заборавио. Ова млада београђанка је жена са искуством, са својих 40 спавала је бар са 60 момака и ожењених, а то ниси урачунао, док твоја млада сељанка није још знала ни да се пољуби. И искуство значи нешто.

Драгомир

18.12.2016 10:46

@Драгомир - Дане С,поздрав и похвала што си написао коментар на српској ћирилици која званично важи за најбоље писмо на свету!ЈЕДНО СЛОВО - ЈЕДАН ГЛАС!Бато,за дуплу Нобел награду!Данас је актуелна идеја ЧУВАЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК!Да л' је млада београђанка од искуства са њих 60 погодна за брак ти и ја би смо уз пиво мало му га дискутовали.Уз то да ли млада сељанка не зна ни да се пољуби ће се питамо.Па мени је моја сељанка рекла да сам у сексу супер!Оклен она је знала шта је то СУПЕР СЕКС?Јес,бре,укварена ...

Драгомир

18.12.2016 20:23

@Драгомир - Ало,минусаши,одушевљавате ме намћорством!Да вас голицам не би сте се смејали?Гили,гили,гили ... Гарантујем да и не знате шта је шаљиви виц или афоризам.За вас важи оно што једино ја пишем - СРБИЈАНИТИЗАМ А ЛЕКА МУ НЕМА! Захваљујући музици,цвећу,вицевима,псима,златним мојим рукама ја сам изузетно витална особа.Морао бих да вам покажем личну карту да заиста имам охохо деценија живота!Знате ли колико мојих исписника лежи под земљомУ мојој околини једино сам ја остао у животу.Добар виц је лек!

Prevarena nacija

17.12.2016 22:02

Hocemo da znamo .. GDE SU DOTICNI ZAVRSILI FAKULTETE ,KOLIKO DUGO SU STUDIRALI .KOJA IM JE BILA PROSECNA OCENA I KOJA SU IM DOSTIGNUCA DO DANAS NA RADNOM MESTU ,AKO NEMA BOLJIH OD NJIH ONDA SE SLAZEMO

Clany1992

17.12.2016 22:21

Postavio je svoje ljude.

Sneza

17.12.2016 23:26

Mora da su kupili diplome i da su u tesnoj vezi sa politicarima kriminalcima i mafijom ,TO JE BIO GLAVNI USLOV

Branko

18.12.2016 16:18

@Sneza - Sto posto ste u pravu gos ,Snezo,Snezana Markovic je zena predsednika opstine Cukarica ,koji je clan Snsi za koga se prica da je ogrezo u kriminalu

momazver

18.12.2016 07:09

Au, al se vuku repoviii...

vesko

18.12.2016 12:42

Od pet sudija četiri iz Beograda jedan iz Vojvodine, iz Šumadije srca Srbije niko, SRAMOTA, ovi iz Vojvodine se bune pa moraju da im nešto daju a Šumadija ???

Deda Mraz

18.12.2016 16:15

TOMA DIPLOMA POSTAVIO ZENU PREDSEDNIKA OPSTINE CUKARICA CLANA SNS STRANKE ,NAROD TREBA NA ULICE DA PREKINE OVU KRIMINALNU BAGRU DA UDOMLJUJE SVAKAKAV SLJAM NA VISOKE POZICIJE,KAKVU PRAVDU CE ONA DA DELI DA IMA MORALA NIKAD TO NE BI PRIHVATILA ,OVO JE KONFLIKT INTERES ,