REŠENE SVE DILEME Nikola Tesla u svom pismu otkriva svoju nacionalnost: "Ja sam..."

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica društva "Mihajlo Pupin", gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

Nikola Tesla
Nikola Tesla, Foto: Youtube/Printscreen

- Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin - napisao je Tesla.

- Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine - rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji "Klub 2".

Ona je podsetila i na pismo naseg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da "Ne postoji narod koji je stradao vise od srpskog naroda".

- Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A sta mislite da bi rekao da je bio Srbin - pisao je Tesla 1895.

- Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo - rekla je Ninković Tašić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi