Nikola cern
privatna arhiva
nikola cern1

privatna arhiva

 Foto: privatna arhiva

Lozničanin Nikola Rašović (23) živi je dokaz da se snovi ostvaruju! On je upornim radom, trudom i talentom postao najmlađi član departmana za elektronske sisteme Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), čije je sedište u Ženevi. To bi mogli da ostvare i drugi student iz Srbije, ali…

Pročitajte još:

Nikola je student četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (FTN), a kako priča za „Alo!“, još u srednjoj školi maštao je o CERN-u. Od druga koji je tamo boravio saznao je da ta organizacija obezbeđuje praksu i studentima iz Srbije.

cern ženeva

privatna arhiva

 Foto: privatna arhiva

- Malo nas zna da možemo da koristimo sve njihove resurse. Dva puta godišnje raspisuju konkurs, a kandidati se biraju na osnovu sposobnosti i rada i dobijaju šansu da znanje prošire uz najveće svetske stručnjake. Tako je bilo i sa mnom - priča Nikola, koji je u CERN stigao prošlog oktobra.


Kako kaže, u toj organizaciji cene se samo rad i uspeh i nije važno odakle ko dolazi. Ljudi su izuzetno stručni, puni znanja, ali i spremni na saradnju. Iako je na fakultetu mogao da pauzira godinu dana, odlučio je da paralelno radi u CERN-u i polaže ispite. Deo je šestočlanog tima zaduženog za nadzor kompletne elektronike.

cern

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

- Projekti na kojima radim povezani su sa dizajnom elektronike u jednom od četiri eksperimenta koji je dokazao postojanje Higsovog bozona, poznatog i kao „božja čestica“, od koje je nastao univerzum. Trenutno se radi na unapređenju akceleratora koji treba ponovo da proradi 2025. godine, što podrazumeva ugradnju novih senzora koji mogu da detektuju mnogo više sudara čestica sa mnogo većom preciznošću. U toku rada akceleratora, radijacija je mnogo jača od svemirske, pa postoje specijalne tehnike dizajniranja otpornije elektronike koja to treba da izdrži - kaže ovaj mladi genijalac.


Nikola slobodne dane koristi kako bi posetio svoje u Srbiji ili putovao.


- Godišnje imamo 30 slobodnih dana. Obišao sam Švajcarsku, Italiju i Francusku. Sledeći put kad dođem u Srbiju, planiram da sa kolegama po fakultetima držim prezentacije i upoznajem što veći broj studenata sa CERN-om i mogućnostima da tamo odrade praksu - kaže Nikola, ali i savetuje mladim genijalcima da se ne junače previše.
- Kada sam stigao, nekoliko prvih projekata završio sam pre vremena da pokažem pamet, pa su me za naredne „pritiskali“ i mnogo pre roka proveravali da li sam završio. Zato ostanite skromni i polako - završava Nikola.

Dugujem Srbiji

Nikola namerava da posle studija završi master i doktorske studije u inostranstvu, ali ne i da ostane tamo. Pošto prima državnu stipendiju i dobitnik je nagrade Grada Loznice, od čega je, kako kaže, u Novom Sadu uglavnom živeo, oseća moralnu odgovornost da se vrati u zavičaj i u svojoj zemlji upotrebi stečeno znanje.

- Nameravam da sa FTN-om oformim grupu koja bi radila istraživanja u CERN-u, što bi trebalo da doprinese našem tehnološkom razvoju i znanju, koje nam niko ne može uzeti - kazao je Nikola.

 

Podizanje zastave Srbije

Srbija je krajem prošle godine postala 23. punopravna članica te prestižne organizacije, a juče je to članstvo i svečano proglašeno, uz podizanje naše zastave u CERN-u.

- To je veliko priznanje za sve naše naučnike - kaže Nikola i dodaje da je veliki broj fizičara iz Srbije na visokim funkcijama u CERN-u.