Draža Mihajlović
Promo
Draža Mihajlović

Promo

Draža Mihailović, Foto: Promo

"Draža nije verovao da će ga streljati", tvrdi svedok S. B. u dokumentaciji o likvidaciji vođe četnika Draže Mihailovića.

- Bio je grdno iznenađen kad mu je rečeno da će biti streljan, pogotovo kad je bio berberin da ga brije. Iz toga zaključujem da mu je bilo obećano da će biti pomilovan ili možda zbog advokata i intervencija, što je čuo od Mije, berberina iz Đušine ulice (u toj ulici bio je zatvor OZNA, prim. aut.).

- U Dražu Mihailovića pucao je Boža Đorđević, jedan od pripadnika streljačkog voda - piše u iskazu svedoka S. B., jednog od čuvara četničkog vođe. Kako kaže, detalje o likvidaciji dobio je od Mije Krdžića, koji je takođe bio u odredu određenom za egzekuciju.

Prema njegovim rečima, sa Krdžićem je pričao kada se ovaj vratio u zemlju sa pozicije ambasadora u Tunisu. Mija je bio ljut, žena mu je bila teško bolesna, a ćerka ubijena na čudan način. Bio je u emotivnoj i materijalnoj krizi. 

Isti obrok svakog dana i rakija

U tajnim arhivama koje se tiču streljanja vođe četnika Dragoljuba Draže Mihailovića, stoji da je komandant tokom svojih zatvorskih dana, pre same egzekucije tražio stalno jednu te istu hranu, ali i piće. Kako svedoči S. B., koji je bio među čuvarima koji su pazili na Dražu Mihailovića, tokom boravka u zatvoru četnički komandant je stalno tražio sečeno meso s lukom, ljute papričice i rakiju.

- Pio je četvrt litre rakije, da bi završio sa litrom i četvrt dnevno jer je navikao - pričao je on.

 - Pozvao me je u kafić i rekao mi da ne smem ništa da pričam dok je on živ i otkrio da je direktno učestvovao u ubijanju Draže. Krdžiću je Boža Đorđević, komandant streljačkog voda, saopštio da je određen da bude u odredu za likvidaciju svih devet koji su bili osuđeni na smrt. Dvojica od njih 11 bila su u bekstvu - svedoči S. B., koji, uz još obilje detalja (pogledajte dokumenta u prilogu), na pitanje ko je pucao na Dražu odgovara da misli da je Boža lično pucao.

Bonus video - Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se

 

Komentari (1)

deled

12.11.2019 20:14

Ко је убио Дражу вероватно се зна а какво зло је снашло убицу то бог зна. Стара изрека "ко коме јаму копа сам у њу пада".