Sneg u Novoj Varoši
twitter.com
Zlatibor, Foto: Tanjug/printskrin

 

Naime, dok je u gotovo celoj Srbiji juče padala kiša, na Zlatiboru i Kopaoniku i u Sjenici sinoć je padao sneg. 

Prema podacima RHMZ za juče u 20 sati, na Zlatiboru i u Sjenici padao je slab sneg, a na Kopaoniku umerenog intenziteta. Na Zlatiboru je temperatura bila jedan stepen, a u Sjenici i na Kopaoniku na nultom podeoku.  

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), vodostaj je najviše porastao na Savi kod mesta Jamena (155 cm), na Drini kod Bajnine Bašte (178 cm), na Jadru kod Lešnice (175 cm), a rekorder je Kolubara kod Draževca, gde je vodostaj porastao za čak tri metra i 17 centimetra. 

SRBIJO, SPREMI SE ZA JAK VREMENSKI ŠOK! Razorio nas je ciklon, zavejao sneg u maju, potopile kiše, a od ovog dana totalni OBRT! Stiže nam neizdrživi temperaturni SKOK! (FOTO)

Takođe, Tamnava kod Ćemanovog mosta narasla je 160 cm, Zapadna Morava kod Kratovske stene 123cm, Skrapež kod Požege 116, Pek kod Kučeva 120, a Beli Timok kod Zaječara 160 centimetra.

VODOSTAJI MALO POVEĆANI Sektor za vanredne situacije: Opasnost od poplava je prošla, kiše danas prestaju

Iako neke od ovih brojki deluju alarmantno, s druge strane, uglavnom su daleko od granice odbrane, čak i one redovne. 

Tako da, iako je vodostaj Kolubare značajno povećan, trenutni nivo ove vode nalazi se na visini od 484 cm, a potrebno je da dostigne 640 da bi se aktivirala redovna, odnosno 800 centimetara za vanrednu odbranu.

Kao što se može zaključiti iz podataka hidrološke tabele, Tisa i Tamiš su u opadanju, dok Dunav, Sava i Velika Moprava imaju tendenciju rasta vodostaja. Da li to znači da opasnost na ove tri velike reke nije prošla?

Prema tvrdnjama zvaničnika, izleda da bojazni nema.

Kako je danas izjavio načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, obilne padavine koje su pogodile BiH i Hrvatsku odraziće se na Savu, ali vodostaj neće praviti probleme u Srbiji.

NEVREME STIŽE U SRBIJU Sanski Most poplavljen, u Drvaru pao SNEG: Hidrolozi mere nivoe reka, evo kolika je sad Sava Šapcu i Obrenovcu (FOTO)

- Padavine koje su najavljivane, praktično su prošle, na našu sreću, bez ikakvih posledica - izjavio je on.

Nikolić je dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte. 

NOV UDAR POSLE VIKENDA! 

U petak će biti promenljivo oblačno i toplije, na severu suvo, u ostalim krajevima mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Za vikend uglavnom sunčano i još toplije. Za nedelju, krajem dana, prognozira se naoblačenje sa zapada koje će uveče i tokom noći usloviti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Od ponedeljka promenljivo sa lokalnom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom i temperaturom u manjem padu.