Grčka, nevreme
Printscreen
Grčka, nevreme

Printscreen

Grčka, nevreme, Foto: Printscreen

 

* Grčka razorena u nevremenu

* Na udaru su Italija i Španija

* Oluja večeras stiže u Srbiju

 

Olujno nevreme koje je u prethodna dva dana protutnjalo Španijom i Italijom izazvavši tako nezapamćene poplave, u sredu se seli u susedne zemlje. Naime, oluja će se iz centralne Italije približiti južnom delu Balkana.

- Posebno sam zabrinut zbog obilnih padavina, budući da one mogu izazvati nove poplave i klizišta u Italjii - kaže meteorolog Tajler Rouz. 

Oluje u centralnom delu Italije takođe mogu dovesti do jakih vetrova i grada, što može stvoriti probleme i na putevima. Nevreme praćeno grmljavinama predviđa se u južnoj Srbiji za sredu popodne i tokom večeri, a odatle će se nakon toga proširiti na Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku. Tako će i Balkanskom poluostrvu zapretiti rizik od poplava i snažnih vetrova, ali i grada.

Grčka nevreme

printskrin

Grčka nevreme, Foto: printskrin

Slična prognoza čeka i Istanbul u noći između srede i četvrtka.

Mirnije vreme na Balkanu se može očekivati u četvrtak i petak, ali postoji mogućnost da se oluja vrati za vikend. 

Vremenska prognoza za Grčku

Oni koji odmore provode u Grčkoj, mogu u sredu očekivati dva scenarija: u centralnim i južnim delovima Grčke temperature će i dalje biti visoke dok se za sever zemlje predviđa olujno nevreme i jak vetar, kažu iz atinske meterološke stanice.

Na jugu Grčke temperatura će se kretati od 40 do 42 stepena, dok će na severu biti primetan nagli pad temperature.

Nevreme, Grčka

Printscreen

Nevreme, Grčka, Foto: Printscreen

Jug Srbije najugroženiji

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas da će u toku dana na krajnjem jugozapadu Srbije biti pljuskova i grmljavine, koji će ponegde biti praćeni jakim i olujnim vetrom, gradom i većom količinom padavina.

RHMZ navodi da će sutra u Srbiji biti pretežno sunčano i malo toplije, sa najvišom dnevnom temperaturom od 22 do 26 stepeni. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni, a jutarnja temperatura će se kretati od devet do 14 stepeni.

U toku dana na krajnjem jugozapadu Srbije, očekuju se pljuskovi i grmljavina koji će ponegde biti praćeni jakim i olujnim vetrom, gradom i većom količinom padavina. U Beogradu će sutra biti pretežno sunčano i malo toplije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Vetar će biti slab i umeren, severozapadni, jutarnja temperatura oko 13, a najviša dnevna oko 24 stepena. 

U petak i u subotu pre podne biće suvo sa sunčanim intervalima. Od sredine dana na severu, zapadu i jugozapadu očekuje se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koje će se do kraja dana, tokom noći i u nedelju proširiti i na ostale krajeve. Obilne padavine očekuju se u južnom delu zemlje.

Od ponedeljka će biti promenljivo sa ređom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, a temperatura će biti malo ispod i oko prosečnih vrednosti.