Medicinska sestra
Facebook Printscreen
Medicinska sestra

Facebook Printscreen

Medicinska sestra, Foto: Facebook Printscreen

 

* Upućeno upozorenje

* Medicinska sestra povredila radnu disciplinu jer je grubo i neprimereno postupala prema korisniku

* Skandal potresao javnost u Srbiji

 

Medicinskoj sestri iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj Ð. A. upućeno je upozorenje na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu, saopštilo je danas Ministarstvo rada.

Medicinska sestra

Printscreen

Foto: Printscreen

Zaposlena u prvoj vaspitnoj grupi, u kojoj su smeštena deca uzrasta od jedne do tri godine života, povredila je radnu disciplinu, jer je grubo i neprimereno postupala prema korisniku, maloletnom N.M, utvrdila je Komisija za sprovođenje disciplinskog postupka.

Utvrđeno je da je sestra u toku radnog vremena koristila mobilni telefon čime je prekršila interne procedure, pravilnike i protokole centra i svojom krivicom učinila povredu radne obaveze, usled nesavesnog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza.

Medicinska sestra

Facebook printescreen

Medicinska sestra, Foto: Facebook printescreen

Poslodavac je u skladu sa Zakonom o radu, dao zaposlenoj Ð.A. rok od osam dana od prijema upozorenja da se izjasni pismenim putem na navode istog. 

Ministar najavio krivičnu prijavu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da medicinska sestra iz Zvečanske protiv koje je podneta krivična prijava neće više moći da se bavi tim poslom.

On je rekao da se radi o mladoj osobi koja nije svesna šta je činila. Imali su, kaže, službeni razgovor sa njom.

- Kako je meni direktor preneo, on misli da ona nije svesna šta je uradila i biće podneta krivična prijava protiv nje. Odgovaraće i onaj ko je snimao. Mislim da će joj se uručiti otkaz. Takve stvari su neprimerene. Moramo da delujemo vrlo rigorozno i vrlo jasno kako bismo dali do znanja da tako nešto nećemo tolerisati u budućnosti - rekao je Đorđević.

Zoran Đorđević

Tanjug/Dragan Kujundžić 19-02-18

Zoran Đorđević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je najavio i da je u planu uvođenje registra onih poslodavaca u privatnom sektoru koji su trudnicama dali otkaze.

"Neki u privatnom sektoru rade stvari koje su neprimerene. Kada saznaju da je zaposlena ušla u drugo stanje i kada treba da ode na trudničko dobije otkaz. Uvešćemo da i trudnice dobijaju novac od države, a ne od poslodavca", rekao je on. Dodao je i da se uvodi posebna telefonska linija za trudnice.

"U slučajevima kad se dokaže da je neko te stvari činio pružićemo mogućnost da naši ljudi saznaju ko je radio te stvari i ko je kažnjen zbog toga u posebnom registru koji će biti istaknut na sajtu ministarstva", istakao je Đorđević.

Razmišlja se, kaže, o reformi sistema socijalne zaštite kako bi ona bila u funkciji građana. Takođe, uskoro počinje i javna rasprava o Izmenama zakona o finansijskoj podršci porodicama na koji je bilo primedbi, dodao je on.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: HORDER NA ZVEZDARI! Zatrpao dvorište đubretom, tu kolje golubove, dere zečeve i besi kokoške