Narodno pozorište
Shutterstock
Narodno pozorište

Shutterstock

Narodno pozorište, Foto: Shutterstock

Bruka u Narodnom pozorištu! Lopovi već neko vreme haraju institucijom kulture, pa nestaju suknje, brushalteri, manžetne, klaviri i bunde! Nedavni događaj je to potvrdio. Naime, glumici Vanji Ejdus ukraden je kostim, nakon čega je, zaprepašćena ovim događajem, šokantnu vest podelila sa pratiocima na Fejsbuku. Za „Alo!“ je rekla da je zaista u čudu i da se njoj lično prvi put dogodilo da joj kostim nestane.

Vanja Ejdus

Printscreen

Vanja Ejdus, Foto: Printscreen

- Ukrali su ne moj, već kostim Narodnog pozorišta - bodi i bundu sašivenu od pravog krzna. Nisam u toku da li su kostim pronašli, nisam igrala predstavu, tako da ne znam šta se dešava s tim. Ovakve krađe se dešavaju često, godinama nestaju kostimi iz pozorišta, mada je meni ovo prvi put - rekla je ona za „Alo!“. 

Vanja je na Fejsbuku objavila status koji je očigledno podigao prašinu i koji su komentarisale mnoge njene kolege i ljudi bliski svetu glume, a na osnovu čega smo zaključili da je krađa u Narodnom pozorištu česta pojava. Među njenim koleginicama koje su doživele slične neprijatnost našla se i Vesna Čipčić, te je ispod Vanjinog statusa prokomentarisala:

- O mili bože! I mi smo nedavno imali slične probleme. Sa mog kostima su isparani krznena kragna i manžetne - stoji u komentaru.

Bilo je i onih koji su nemili događaj okrenuli na šalu, poput pozorišnog kritičara Ivana Medenice.

- Ma hajde, kakva drama! Sada neki manijak uživa oblačeći tvoj kostim po kući. Zaista, fetish crime! Ovo se nije desilo ni Džoan Kraford! - napisao je on.

Na Vanjin status reagovala je i glumica Ivana Nikolić, koju smo gledali u seriji „Ubice mog oca“.

- Nama su u pozorištu nestali brushalteri i bodiji. Neko je ukrao krzno s kostima koji je bio izložen u foajeu. Nekome baš trebaju veš i krzno! Nikolićeva je dodala i da je njoj lično nestala crna suknja koju je nosila u predstavi. Poznati srpski kostimograf Boris Čakširan, koji je kostimirao glumce u televizijskom hitu „Senke nad Balkanom“, takođe je potvrdio da se u pozorištima masovno krade.

Osim što je očigledno da u pozorištima nestaju brushalteri i bodiji, jedan status na Fejsbuku ispod Vanjinog posta privukao je posebnu pažnju, te svedoči da nestaje i „krupna“ scenografija poput klavira.
- Sećam se kad je 2003. nestao koncertni klavir iz baletske sale na petom spratu Narodnog. Nestao. Koncertni. Klavir. Sa. Petog. Sprata - dao je svoj komentar na neverovatnu situaciju Nikola Ljuca, reditelj filma „Vlažnost“.

Ukradena scenografija na Marijinom koncertu

Angelina Atlagić je među najpoznatijim kostimografkinjama i scenografkinjama na Balkanu, koja je radila u prestižnim teatrima Evrope. Uradila je dizajn za više od 150 dramskih, baletskih, operskih, dečjih i lutkarskih predstava, kostime za tri igrana filma, kao i značajne projekte u dramskom i kulturno-zabavnom programu. Ona je napisala šta se njoj desilo.

- Meni su u Narodnom pozorištu ukrali scenografiju iz „Krcka Oraščića“ i neko je tu scenografiju iznajmio za koncert Marije Šerifović! - navela je Atlagićeva u komentaru posta Vanje Ejdus.