Medved, mede, medvedi, meda
Shutterstock, ilustracija
Medved, mede, medvedi, meda

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

U zavisnosti o kojoj je vrsti reč, medvedi obično spavaju zimski san oko četiri ili pet meseci u godini, a nekima je potrebno i osam meseci. No, ove zime sve se promenilo.

Medvedi širom sveta bude se iz zimskog sna više od mesec dana pre "rasporeda". Za sve to kriva je ova zima koja je bila jedna od najtoplijih dosad, piše "Dejli mejl", a prenosi "24 sata".

Izvršna direktorka moskovskog zoološkog vrta Svetlana Akulova najavila je da su se njihova dva himalajska medveda probudili mesec dana ranije. Buđenje su očekivali u aprilu.

Medved

Shutterstock

Medved, Foto: Shutterstock

Osoblje zoološkog vrta svakodnevno je pratilo medvede u februaru i primetilo je da su oni mnogo aktivniji od normalnog, što ukazuje na to da su uskoro spremni za potpuno buđenje.

- Naši zoolozi pripremali su se da se medvedi probude ranije zbog nenormalno tople zime - rekla je Akulova.

Kako ne bi šokirali probavni sustav medveda, zoološki vrt je pripremio neprestani niz malih obroka. Medvedi će imati česte, ali niskokalorične obroke poput jabuka, kruški, salate, povrća, dok će im se med, riba i orasi postupno dodavati u hranu.

Alična je situacija i u drugim delovima Rusije, kao i u celom svetu. U Voronježu, stanovnica gradskog zoološkog vrta, smeđa medvedica Maša probudila se mesec dana ranije nakon što su radnici zoološkog vrta primetili da je njen san neobično lagan i da je osetljivija na zvukove nego inače. Slično se dogodilo i s dva smeđa medveda u zoološkom vrtu Korkeasari u Helsinkiju u Finskoj koji su se probudili sredinom februara nakon samo dva meseca zimskog sna.

- Imamo manje snega ove zime, a temperature su bile više od normalnih, što uzrokuje da se medvedi probude i traže užinu - rekao je Endi Timins, biolog iz Nju Hempšira.

Medved

Shutterstock

Medved, Foto: Shutterstock

U nekim je krajevima ova zima je bila tako topla da neki medvedi nisu ni spavali zimski san.

Nekoliko medveda u Sibiru, probudilo se u decembru, jer su lokalne temperature bile oko 10 stepeni Celzijusa. Inače, medvedi ne utonu u zimski san pre nego što temperatura padne ispod 10 stepeni.

U Nju Hempširu su rekli da su medvede počeli viđati već u februaru.

I kod nas medvedi ne spavaju

A ove svetske trendove ispratili su i domaći medvedi pa su tako Zoran sa Tare i Miloš sa Jadovnika izašli iz brloga već početkom februara. Tada su samo stidljivo provirivali iz svog ušuškanog brloga, a do sada su se već poprilično razbudili, rekao je tada dr Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu i rukovodilac projekta za praćenje medveda u Srbiji.

Komentari (1)

Алекса

11.03.2020 17:30

Какав бре сустав?!