Bolest, žena, lekar, pregled, bolnica
Profimedia
Žena, tuga, razvod

Shutterstock/Ilustracija

 Foto: Shutterstock/Ilustracija

Stomačni virus koji se manifestuje mučninom, povraćanjem i dijarejom zahvatio je sve uzraste i pola Srbije se bori sa njim. Početkom školske godine najveći udar je bio na decu u školskim klupama i njihove roditelje. Stručnjaci kažu da nemaju informacije o epidemiji, a mi smo čuli za jedan tip zaraze koji je jako uznemirio Srbe u inostranstvu, iako nema nikakve veze sa ovim, niti povoda da se baš toga sete. Izgleda da je naizgled bezazleno piskaranje po društvenim mrežama nekada dovoljno da se raširi panika.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna žena poreklom sa naših prostora koja živi i radi u inostranstvu postavila je na Fejsbuk grupu namenjenu ljudima sa naših prostora koji žive i rade u Skandinaviji, pitanje da li su drugi čuli za "norvešku šugu" i da li su svi sa tog podneblja u opasnosti od nje, pa su se mnogi zabrinuli da li je zaista tako.

Takozvana "norveška šuga" je veoma zarazna, a praćena je velikim krastama po telu i nesnosnim svrabom. Gastarbajteri iz skandinavskih zemalja su masovno počeli da dele vesti i komentare na Fejsbuku o šugi ovog tipa, kao i da se raspituju za nju, jer su se uplašili da lokalitet i ime bolesti omaju jaku povezanost.

Da bismo utvrdili da li oni imaju razlog za brigu, nazvali smo dermatologa i direktora Gradskog zavoda za kožne i venerične bolosti prim. dr Aleksandra Adamovića da nam pojasni o čemu je reč.

- To su čiste gluposti. Ovo kožno oboljenje je retko i za srpsko podneblje, a ne norveško. Reč je o šugi koja se uglavnom javlja na već neko postojeće teže kožno oboljenje i kod pada imuniteta - rekao je Adamović.

On je dodao da je lako prepoznati "norvešku šugu", jer bolesnik koji je njome zaražen ima svuda rane i ova bolest je jako retka, a naš narod nikako nije ugrožen od nje trenutno.

Pege bubuljice koža lice kozmetičarka žena

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako se prenosi?

Osoba je zarazna od momenta izlaganja šugaracu, pa sve dok se uzročnik i njegova jajašca ne unište odgovarajućim lekovima. Simptomi kao što su svrab, plikovi i bubuljice na pregibima, ali većem delu tela, javljaju se tek četiri do šest nedelja nakon prve infestacije. Ukoliko je osoba već ranije imala šugu, simptomi nastaju 1 do 4 dana po ponovnom izlaganju.

Terapija se sprovodi na svima koji su bili u okruženju zaražene osobe, a traje čak i do četiri nedelje ukoliko se svrab ne smiruje. Prijava i isključivanje zaraženih osoba iz škole ili sa posla je obavezna kako bi se suzbilo širenje. Kod hospitalizovanih bolesnika primenjuje se kontaktna izolacija u trajanju od 24 časa. Preporučuje se i pranje donjeg veša, odeće i posteljine, kako bi se uništili paraziti i jajašca.

Osobe sa oslabljenim imunim sistemom, stariji ljudi, osobe sa mentalnim oboljenjima, imaju veći rizik od obolevanja težeg oblika šuge, takozvane krustave ili norveške šuge. Šugarac je uzročnik svakog oblika, ali u ovom slučaju na koži infestiranih osoba prisutne su debele kraste, koje sadrže veliki broj šugaraca i jaja, zbog čega je bolesnik veoma zarazan po okolinu.

Godišnje na teritoriji Srbije od šuge oboli oko 4.000 do 5.500 osoba. Zaraza se najčešće širila u kolektivima, kao što su gerontološki centri, centri za smeštaj odraslih lica, a neretko je registrovana i u porodicima. Ipak, trenutno razloga za paniku nema.

Ovim putem poručujemo Srbima u Norveškoj i ostalim skandinavskim zemljama da svakako nema razloga za brigu, jer naziv bolesti nema veze sa tom zemljom.