Porodica Nešić
Privatna arhiva
Porodica Nešić

Privatna arhiva

Porodica Nešić, Foto: Privatna arhiva

Za Dragana Nešića (37) i Sanju Janković (39) iz sela Popović kod Rače s pravom se može reći da su bogati ljudi. Njihovo bogatstvo čini jedanaestoro dece, od kojih je najmlađi Jovan, koji je na svet došao pre nepunih mesec dana.

Najstarija Nevena (16) učenica je drugog razreda turističko-hotelijerskog smera u Velikoj Plani, Nemanja (15) ide u prvi razred Poljoprivredne škole u Svilajncu, dok su osnovci Ivana (13), Lazar (12), Marko (11), Miloš (10) i Uroš (8). Dragan i Sanja imaju i Iliju (6), Nikolu (4), Petra (3), a veliku radost u njihov dom nedavno je uneo i mali Jovan.

Porodica Nešić

Privatna arhiva

Porodica Nešić, Foto: Privatna arhiva

Dragan, glava porodice, kaže da Sanja i on, iako su želeli da imaju veliku porodicu, nisu očekivali da će biti baš ovolika.

- Nemamo nikakvih problema sa decom i zbog dece, ali mislim da je ovo dovoljno od nas kao prilog u borbi protiv bele kuge - kaže uz osmeh Dragan.

Dve svinje za mesec i po

Nije jednostavno obezbediti hranu za ovoliku „vojsku“, pa Nešići kolju dve svinje na svakih mesec i po, a dva pileta uz ostale priloge za ručak planu dok kažeš britva.

Ova višečlana porodica živi od poljoprivrede, a obrađuje 170 hektara zemlje.

- Od toga je 30 hektara moja zemlja, na 85 hektara sejem žito, ostalo je pod suncokretom i kukuruzom, a na 10 hektara su detelina i livade. Prethodne dve godine su prinosi i zarada bili tanki, kako zbog klimatskih uslova, tako i cena. Ali vadim se na usluge. Imam svu neophodnu mehanizaciju za oranje, tanjiranje, setvu, vršidbu, berbu - objašnjava Dragan.

Nešići imaju i dve krave, kao i dvadesetak ovaca i svinja.

Porodica Nešić

Privatna arhiva

Porodica Nešić, Foto: Privatna arhiva

Velika pomoć ocu i majci je sin Nemanja, koji već obavlja sve poslove traktorom, a imaju ih šest za različite namene. Majstor je i za kombajne, kojih imaju tri, a nisu mu strani ni berač i sejalice. Po završetku srednje škole, voleo bi, kako navodi, da upiše poljoprivredni fakultet. Miloš je mlađi, ali već pomera traktor i upućuje se u tajne rukovanja mašinama.

Majka Sanja je uglavnom zadužena za decu, koju vodi i u školu u Raču, jer je osmoletka u selu zbog malog broja dece zatvorena.
Međutim, kad su Sanja i Dragan zauzeti, zna se ko je glavni.

Porodica Nešić

Privatna arhiva

Porodica Nešić, Foto: Privatna arhiva

- To je Nevena - kao iz topa kaže Lazar, koji važi za najgovorljivijeg i najkomunikativnijeg.

Inače, svi su vrlo dobri đaci. Sami rade domaće zadatke, ponekad im pomogne Nevena, kad je tu.