Papagaji porodice Tašić iz Topole
RINA
Papagaji porodice Tašić iz Topole

RINA

Papagaji porodice Tašić iz Topole, Foto: RINA

Uzgajaju čak osamdeset papagaja i za njih su oni više od kućnih ljubimaca. Ljubav prema ovim egzotičnim pticama oduvek je postojala, a prve papagaje, dve tigrice, kupili su na vašaru i od tada je njihovo jato samo raslo. U njihovoj uzgajivačnici danas se nalaze tigrice, nimfe, pevajući papagaji, edel, patagonci, sunčane aratinge, braunouhe i kozice.

"Edel priča, od patagonaca se kuva supa iako je mi nismo probali, a mali Aleksandar oponaša zvuk telefona. Jednom prilikom sam bio napolju u blizini naših kaveza i čuo sam zvuk kao da mi zvoni viber, znam da sam ostavio telefon u kući, onda sam shvatio da je Aleksandar skinuo zvuk vibera u originalu. Može i ostale zvukove uspešno da oponaša. Imena najlakše izgovaraju, ali kad se sa njima vežba i radi onda i pričaju, razgovor sa njima je zagarantovan i nikad nije dosadno“, rekao je Dragan Tašić.

Papagaji porodice Tašić iz Topole

RINA

Papagaji porodice Tašić iz Topole, Foto: RINA

Iako su u pitanju tropske ptice, dobro su se navikle na šumadijski sneg i minus. Svaki papagaj ima svoje ime, a domaćini ih tako i zovu. Najveću galamu u dvorištu Tašića prave Mića, Kića, Živadinka, Šarko, Crvenka, Rumenka, Zelenko kad ukrste glasove.


"Najpričljiviji su kada smo kod njih u blizini, dok ih hranimo, čistimo. Smešteni su u kavezima, imaju zatvoren i otvoren deo tako da su im uslovi prilagođeni i za leto i za zimu. Dobro podnose sve promene vremena, jedino što im ne prija to je vetar i promaja. Sada je napolju sneg dosta je hladno, tako da su smešteni u unutrašnjem delu objekta koji je dobro izolovan od hladnoće. Čak i na debelom minusu oni cvrkuću tako da su vrlo otporni. Nisu zahtevni kad je hrana u pitanju, hrane se dva puta dnevno, jabuke, svo voće, povrće, zrnevlje, dodajemo im vitamine , Kalcijum uglavnom“, objašnjava Dragan.

Papagaji porodice Tašić iz Topole

RINA

Papagaji porodice Tašić iz Topole, Foto: RINA

Dodaje da papagaji brzo pamte i jako su privrženi vlasniku. Vole da se hrane iz ruke i na taj način se stvara veza između vlasnika i ptice. Žive u proseku 20-30 godina.

„Papagaji se ležu 22-25 dana, za to vreme i otac i majka leže na jajima, briga o podmlatku je zajednička. Zavisno koliko mladih izvede toliko i imamo da prodamo, nekad je to 4-6 jaja, nekad manje, zavisi. Prodajemo male da bi kupili velike ptice. Zarade tu nema, sve se svodi na ljubav. Papagaji su tražene ptice, dosta se kupuju naročito deci kao kućni ljubimac“, navodi Milan Tašić.

Pročitajte još: