Mitrovdan
Promo
Mitrovdan

Promo

Mitrovdan, Foto: Promo

PROČITAJTE JOŠ:

 

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice propovedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili. Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

 Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Komentari (2)

Ivana

08.11.2018 09:55

Slava mu i milost,nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin

Ja

08.11.2018 13:00

Dokle vise s ovim pricama ako ste ono bice vam ovo? Uzmite vi nemirno dete i ne obracajte paznju!!!