Berlin
Profimedia
Berlin

Profimedia

Berlin, Foto: Profimedia

Novi zakon o useljeništvu je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

"U Nemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je 'de jure'. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu", ističe novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu.

Kako kaže, zbog toga se očkuje još veći odliv stanovništva.

"Svaki kvalifikovani radnik koji uspe da dođe u Nemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiće posao ukoliko pokaže veštine i znanje", ističe on.

Napominje da useljavanje u Nemačku ide lančano, odnosno da svako povlači nekog svog, a da mnoge nemačke firme daju premije onim radncima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad, prenosi "Klix".

"Prednost je što starosna dob ne igra baš veliku ulogu za kadrovski deficitarne poslove, na primer kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara, tesara. Tu važi pravilo: "Samo dođi", napominje Kebić.

"Najvažniju ulogu na kraju uvek igra poznavanje nemačkog jezika", ističe Kebić.

Pročitajte još:

 

Komentari (6)

seka

27.08.2018 21:24

Vec sada nam ljudi masovno odlaze a nakon stupanja na snagu ovog zakona odlazak ce se udvostruciti.

Warhammer

28.08.2018 01:22

@seka - Ma daaa,nemci nas masovno traze..samo nemoj zaboraviti da medju njima ima gorih od nasih najgorih gazdurina,jer da su dobri,nemci bi radili kod njih,ne bi zvali kurtu i murtu..

Donatelo

27.08.2018 21:48

Imam 27 godina. Čim sam završio srednju školu, škola me preporučila jednoj maloj firmi. Posle godinu dana firma pukla - ja dobio otkaz "na vreme" (nisu mi ništa dužni). Našao sam posao u drugom gradu i tamo već 6 godina tapkam u mestu. Ni dinara ušteđevine, niti izlazim iz kuće - bojim se neću imati šta za obući i pojesti... čujem da je bolje preko. Da li da odem?

Ivan't

28.08.2018 06:30

@Donatelo - Nemoj, biće bolje, evo samo što nije.

keka

28.08.2018 12:55

@Donatelo - Eh, što nemam tvoje godine, ne bih se to ni pitala...

Цицка

28.08.2018 07:37

Ово је поучно и за наше , да сваки онај са којим су већ задовољни на радном месту ако препоручи неког свог познаника добија премију под условом да и тај његов познаник задовољи својим радом, проблем је што код нас нема ко да процени тако добро да ли неко заиста задовољава када су у питању приватне фирме јер су у питању менаџери који данас јесу сутра нису у тој фирми газде радика ни не виде а у државним фирмама могу да виде сви ко вреди или не вреди али нема ефекта .