Ekipa na putu
Privatna arhiva
Ekipa na putu

Privatna arhiva

Putujuća petorka u Majdanpeku, Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

 

Putujuća petorka

Privatna arhiva

Ekipa TrippinSrbija na putu, Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

 

Baka ih ugostila u ponoć

Iako se na putu veoma zabavljaju, postoje situacije koje su izazovne i potpuno nesvakidašnje. Baš takvu je doživela ta petorka prilikom putovanja na Staru planinu i u selo Dojkinci, do kojeg nisu ni stigli. Naime, da bi jutro dočekali na destinaciji, krenuli su prethodno veče.

- Već na prvom kilometru izlaska iz Pirota, ka Dojkincima, gde smo imali rezervisan smeštaj, izgubili smo signal. Sve mreže, bez izuzetka. Imali smo pripremljenu oflajn „gugl“ mapu i rasterećeni nastavili put. Međutim, vožnja makadamom se ubrzo završila, te smo ugledali tablu sa natpisom - Gostuša. Nastavili smo dalje, u nadi da ćemo i tablu Dojkinci videti ubrzo. Ali, obreli smo se u Gostuši u ponoć. Nakon većanja, odlučili smo se da pokucamo na vrata prve kuće gde smo ugledali svetlo. Otvorila nam je baka Grana, koja nas je tu noć ugostila - prisetila se Tanja.

Raskošne i mnogima nepoznate lepote Srbije, putujuća petorka predstavlja i široj javnosti zahvaljujući putničkom blogu koji vode „TrippinSrbija“ i angažovanju na društvenim mrežama. Oni se trude da svoje pratioce edukuju i podsete na zaboravljene lekcije iz geografije i istorije, ali i da ih navedu da slobodno vreme kvalitetno utroše na vikend-putovanja kroz Srbiju.

Tanja Vasojević ispričala je za naš list da je ekipa dugogodišnjih prijatelja započela istraživanje Srbije sasvim spontano.

- Bio je to decembar 2015, kada smo jednog petka, posle posla, rešili da odemo do Kovačice tačno u ponoć. Imali smo dojavu da baš u to vreme čuvena pekara u tom mestu izbacuje svež hleb - kaže ona i dodaje da je nakon toga usledio dogovor među prijateljima da izdvoje po vikend mesečno za putovanje.

- Već 9. januara 2016. zaputili smo se ka Valjevu, prvom toponimu na našoj karti. „TrippinSrbija“ je nastao nekoliko meseci kasnije, kada smo uvideli da radimo nešto jedinstveno - objasnila je Tanja.

Putujuća petorka

Privatna arhiva

Putujuća petorka na Vrdničkoj kuli, Foto: Privatna arhiva

Nakon toga petočlana družina dugogodišnjih prijatelja postala je putujuća petorka, a za 36 meseci niko od njih nije propustio putovanje.

Preporučujemo još:

 

Naša sagovornica ističe da kada je o finansijama reč, za jednodnevno putovanje u Srbiji zaista nije neophodno mnogo novca, već dobra volja.

Brojke

2,21 dan - prosečan boravak stranog turiste u Srbiji 3,86 dana - stanovnici Srbije provode u njenom obilasku

- Mi volimo reći da se radi o sumi koju biste izdvojili za prosečan ručak za pet osoba u prestonici. Kultura putovanja u našoj zemlji je razvijena, ali se među željenim destinacijama naših ljudi uglavnom ne nalaze mesta na mapi Srbije, već ona u stranim zemljama.

Međutim, kulturno-istorijske lepote nisu ekskluzivno pravo inostranstva - kaže ona i dodaje da je teško izdvojiti jedno mesto, jer svako ima svoju čar.

Vražji kamen

Privatna arhiva

Vražji kamen, Foto: Privatna arhiva

- Lokalitet koji su posebni i našoj ekipi vrlo dragi jesu: Gornja isposnica Svetog Save, Vražji kamen, slapovi Sopotnice, vodopad Blederije, Muzej Sremskog fronta, Muzej „21. oktobar“, Ilijanum u Šidu, „Terra“ u Kikindi… Bilo da ovo čitate iz prestonice ili iz Sente, Kosjerića, Trgovišta, Malog Zvornika - u svojoj neposrednoj blizini imate mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da se pokrenete i već narednog vikenda dopustite sebi da odete negde gde nikada niste bili - kaže članica putujuće petorke, čiji je blog „TrippinSrbija“, dobio nagradu „Travel bloger“ u 2018. godini.

Travel bloger godine, 2018. godina

Privatna arhiva

TrippinSrbija - Travel bloger godine, 2018. godina, Foto: Privatna arhiva

 

Pokrenite se!

Osnovna misija bloga „TrippinSrbija“ je da pokrene druge ljude da bolje upoznaju našu lepu zemlju.

- Sa krilaticom #nemasizgovorobidjisrbiju svakodnevno pozivamo sve naše pratioce da se organizuju i sa svojim dragim ljudima upuste u avanturu zvanu Srbija. Pored toga, „TrippinSrbija“ neprestano radi na očuvanju kulturno-istorijske baštine, promociji prirodnih lepota naše zemlje i aktuelizaciji nekih možda zaboravljenih legendi, narodnih priča i krajeva Srbije - objašnjava Vasojević.