Damira Kalač
Privatna arhiva
Damira Kalač

privatna arhiva

Damira Kalač sa Kalom i Vilmom, Foto: privatna arhiva

Nemoj da mi govoriš da rodim. Možda ne želim. I to je moje pravo. A možda sam baš danas saznala da još jedan pokušaj da zatrudnim nije uspeo.

O autoru teksta

Damira Kalač je novinarka iz Crne Gore. Živi u Podgorici sa svojim partnerom Draganom Sošićem, velnes terapeutom. Oboje su veliki ljubitelji životinja i ponosni vlasnici tri psa - Kale, Vilme i Riča, kao i dva papagaja. Uz saglasnost Kalačeve, „Alo!“ prenosi tekst sa njenog bloga u nešto skraćenom obliku.

Od 5. do 11. novembra obeležava se Evropska nedelja (ne)plodnosti. U Evropi je 25 miliona muškaraca i žena koji se bore sa sterilitetom. Svaki šesti par bori se sa sterilitetom. I nas dvoje smo među njima.

Nas dvoje smo prvi put u kliniku za vantelesnu oplodnju otišli pre oko tri godine. Nisam tada znala, sada znam - postupak vantelesne je kao da igrate igricu. Imate nekoliko nivoa - igrate i nadate se prelasku na sledeći.

U zavisnosti od dijagnoze, preporučeni postupci su različiti. U našem slučaju - ICSI, postupak tokom kojeg se u laboratoriji spermatozoid direktno ubacuje u jajnu ćeliju. Procedura traje oko 15 dana.

Od folikula do bebe

Pre samog postupka, obavezni su laboratorijski nalazi - hormoni, brisevi… Kad su svi nalazi gotovi i uredni, čeka se početak ciklusa. Sa početkom menstruacije počinju i ginekološki pregledi, tokom kojih se posmatraju folikuli. Da pojednostavim, folikuli svakog meseca rastu u jajnicima žene i nose jajne ćelije. Makar se nadate da je tako. Prazan folikul znači da nema jajne ćelije, a to znači da nema bebe.

Oplodnja se radi samo za zrelim i kvalitetnim jajnim ćelijama. Kad su spermatozoid i jajna ćelija konačno upareni, čekate sledeći nivo - da li će doći do oplodnje. Ako je i došlo - da li se embrion valjano razvija. Ako i to prođe u najboljem redu, eto nas na poslednjem nivou - transfer! Transfer je vraćanje oplođene jajne ćelije, odnosno embriona, u matericu žene. Nakon transfera, čekate još dve sedmice da uradite test na trudnoću.

Moja igrica

Pokušaj prvi. Folikuli prisutni u oba jajnika. Sjajne vesti! Primam terapiju. Drugo merenje folikula pokazuje da rastu. Treće ipak pokazuje da je rast stao. Prekidamo postupak. Ovaj put nismo prešli ni prvi nivo igrice.

A ti me baš tih dana pitaš - zašto ne rodim.

Pokušaj drugi. Isti doktor, ista klinika. Ista i terapija. Ponovo folikuli prisutni u oba jajnika. Rastu. Jedan se konačno izdvaja kao vodeći. Zakazana aspiracija. Srećna sam, prelazimo na sledeći nivo igre! Ipak nismo, jer folikul je pukao pre nego što sam legla na sto.

A ti me ponovo pitaš - zašto ne rodim.

Test negativan

Pokušaj treći. Druga klinika, drugi lekar, druga terapija. Folikuli ponovo prisutni u oba jajnika, rastu, zakazana aspiracija. Dve jajne ćelije, obe oplođene, zakazan transfer! E, to je već nivo u igrici!

Ležim na stolu, gledam na ekranu sliku embriona.

„Sad ste trudni“, kažu nakon transfera sestre da vas ohrabre. Za 14 dana test.

Test negativan. Isti scenario i nekoliko meseci kasnije.

U međuvremenu sam, za rođendan prošle godine, dobila još jednu jajnu ćeliju. Bio je to sjajan rođendan. Nažalost, iako je oplođena, embrion se nije razvijao, pa ni od tog pokušaja nije bilo ništa…

A onda me ti ponovo pitaš - zašto ne rodim.

Dragan i Damira

privatna arhiva

Dragan i Damira, Foto: privatna arhiva

Ovo su nepune tri godine mog života. Ovo su samo crtice, u stvari. Bez detalja o finansijama. Ne znamo kroz šta prolaze drugi ljudi.

Za ovo vreme upoznala sam mnogo parova koji se bore sa sterilitetom. Godinama. Neki deceniju i duže. Čula sam mnogo priča, posebno od žena.

Sterilitet pogađa i žene i muškarce

Od borbe sa sterilitetom ponekad se težom čini borba sa muškarcima, koji ne žele da priznaju da imaju problem. Koji ne žele ni da čuju za analizu sperme. Jer njima se, veruju, sterilitet ne događa. A problem steriliteta podjednako pogađa i žene i muškarce.

Od borbe sa sterilitetom teža je ona sa okolinom i pitanjima „ima li šta novo“, „kad će“, „što ne rodiš jedno“…

Niko od nas ne zna kroz šta prolaze drugi ljudi. Najmanje što možete da uradite je - ne otežavajte pitanjima koja zadiru u nečiju privatnost. Kad želim, ja sama ispričam o tome kroz šta prolazim.

Dvaput razmislite pre nego što pitate

Vi i ne znate da li ja želim decu. Ako ne želim, i to je moje pravo. Ako želim, možda moji folikuli ne rastu. Možda u mojim folikulima nema jajnih ćelija. Možda moje jajne ćelije baš danas nisu zdrave i zrele. Možda moje jajne ćelije nisu oplođene. Možda su moji embrioni baš danas prestali da se razvijaju. Možda sam baš danas dobila još jedan negativan test na trudnoću.

A znate, ima žena koje su imale rak. Ima žena kojima je odstranjena materica. Ima žena koje su se rodile bez materice ili im je nedovoljno razvijena. Ima i žena koje imaju more drugih problema zbog kojih ne mogu da zatrudne. Ima i onih koje jesu ostale trudne, ali su izgubile svoje bebe.

Ima i parova koji nemaju očigledan problem, pa opet - bebe nema.

Sledeći put dvaput razmislite pre nego što nekoga pitate za decu, pre nego što ženi kažete - zašto ne rodiš.

A ako vi imate problem, onda se ne ustručavajte da potražite pomoć.

U Srbiji otvoren nacionalni broj za vantelesnu oplodnju

Neplodnost je u Srbiji gorući problem, s obzirom na to da, kao i u Evropi, svaki šesti par ima problem sa začećem. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Udruženjem „Šansa za roditeljstvo“ nedavno je predstavilo besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju. Broj je 0800 333 030 i aktivan je u okviru Centra za vantelesnu oplodnju. Putem tog broja svi građani Srbije kojima je potreban savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje i procedurama lečenja ili neophodnim dokumentima mogu svakim radnim danom od 9 do 20 da se jave i besplatno dobiju podršku, kao i odgovore na sva pitanja.