Nemačka
EPA
Nemačka

EPA

Nemačka, Foto: EPA

- Nemačka će za ulazak iz Srbije postepeno ublažiti mere ograničenja. Počevši od 2. jula, biće dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece sa licima koja se već nalaze u Nemačkoj - navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade Nemačke u Beogradu.

Takođe, dozvoljen je ulazak za visoko kvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome, a mogu dokazati da postoje hitne ekonomske razloge za njihov odlazak u Nemačku.

Kako navode, ulazak će biti olakšan studentima.

- I studentima će biti olakšan ulazak u Nemačku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u Nemačku, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana - navode iz Ambasade.

- Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji - navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno na sajtu Ambasade, svi koji uđu treba da idu u samoizolaciju 14 dana i da se putem mejla ili telefonom jave kod nadležnog zdravstvenog zavoda u mestu boravka/smeštaja. Od samoizloacije su izuzeti samo oni koji dolaze iz jedne od država koja nije navedena na listi rizičnih područja.

Nakon dolaska u Saveznu Republiku Nemačku može da se uradi test koji bi dokazao da je osoba negativna, a ako se testom isključi infekcija virusom Covid 19, otpada i obaveza kućne samoizolacije.

Pročitajte još: