Zgrada
M.Josida
Zgrada

M.Josida

Zgrada, Foto: M.Josida

* Upravnik zgrade dužan je da upozori bučne komšije da se stišaju, ukoliko odbiju, obaveštava komunalnu

* Svaka namerna buka iznad 30 decibela biće kažnjiva

* Cene kazni idu i do 100.000 dinara

Nova odluka o kućnom redu Skupštine Beograda stupa na snagu od decembra, te ako praktikujete glasan seks u sopstvenom stanu ili slušate glasnu muziku, može se desiti da vam komunalna policija pokuca na vrata.

Pročitajte još:

Kazne će dobijati svi, a ne samo glasni ljubavnici, već i upravnici zgrada koji se nisu potrudili da upozore svoje komšije da se stišaju, ali i da ne puše u hodnicima ili bacaju mrve preko terase.

Visina kazni će se kretati od 5.000 do 100.000 dinara. 

Osim izmenjenog vremena odmora, po usvojenoj odluci o kućnom redu, ubuduće nema mesta za iznenadna slavlja, jer će sve proslave komšijama morati da se najavljuju dva dana unapred.

Cene kazni 

5.000 dinara za stanare

10.000 dinara za komšijske upravnike zgrada

20.000 dinara za profesionalne upravnike

100.000 dinara za firme

Propisano je i obavezno zaključavanje ulaznih vrata, a pooštrene su i obaveze održavanja zajedničkih delova u zgradi.

Stanari u vreme odmora ne smeju da trče, viču, skaču, ali i upotrebom mašina ili uređaja narušavaju tišinu u zgradi. Isto važi i ukoliko se u vremenu odmora nađu ispred zgrade ili odluče da baš tada urede travnjak i cveće. Kada je reč o proslavama, da se pripreme za komšijsko slavlje i kupe čepiće za uši ukoliko bi da se odmaraju, komšije će imati dva dana. Što znači da će, ako se nekome rodi dete, diplomira ili ima drugih povoda za trenutno slavlje, prekršiti kućni red.

U slučaju porodičnih slavlja stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se do 1.00 mora obezbediti mir i tišina. Radnim danima vreme odmora je od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00 časova.

Vikendom će Beograđani imati dva sata više za odmaranje preko dana, od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, dok će nedeljom tišina morati da se obezbedi do 10.00.

Nova pravila kućnog reda - više nećete moći da tresete mrve preko prozora, a ni veš mašinu da palite u vreme kada ste navikli!

AUTOR: Alo.rs/Novosti/T.Đ DATUM I VREME: 14.11.2019. 08:46 - 14.11.2019. 08:54 Nova pravila za stanare stambenih zgrada stupiće na snagu u narednih desetak dana. Zgrada , Foto: M.Josida Osim izmenjenog vremena odmora, po usvojenoj odluci o kućnom redu, ubuduće nema mesta za iznenadna slavlja, jer će sve proslave komšijama morati da se najavljuju dva dana unapred.

Zajedničke prostorije kao što su stepeništa, tavani, sušionice, moraju služiti samo za to i svi stanari su dužni da se staraju o njima. Stanovi će morati da budu obeleženi brojevima. Stanarima je zabranjeno da kroz prozore i balkone bacaju smeće, tresu posteljine i stolnjake.

Pre svake prijave sledi upozorenje upravnika, razgovor sa komšijama, a ukoliko se prijavljeni stanar ponovo ogluši, sledi pokretanje prekršajnog postupka. Kazna se piše na licu mesta ukoliko vas komunalni policajci uhvate na delu jer je sve ostalo potrebno da se dokaže. Biće veoma teško da se, na primer, proceni jačina "ljubavne buke" ili da nekog uhvatite na delu.

Kako je rečeno, cilj ovih odluka nije novac, niti rigorozno kažnjavanje, već međusobno poštovanje, da se vrate stari dobrosusedski odnosi, da svo održavaju zgradu zajedno, da se poštujemo i pomažemo.

Bonus video - Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković

 

Komentari (2)

mish

19.11.2019 14:52

Upravo cilj ovoga i jeste otimanje novca gradjanima!!

firga

19.11.2019 15:36

haha, ako nema glasnog seksa nema ni dece.