Nema ništa od ulaska u EU!

Još jedna rampa.

Granica, EU, Srbija
Granica, EU, Srbija, Foto: Tanjug / AP

Građani Srbije ipak od sutra neće moći slobodno da putuju u zemlje Evropske unije, odlučeno je danas u Briselu.

Iako Srbija prema zvaničnim podacima ima manje od 14 zaraženih osoba korona virusom na 100.000 stanovnika, nadležne institucije EU ipak nisu proširile zelenu listu trećih zemalja koje mogu da ulaze u Evropsku uniju bez ograničenja.

Zemlje članice EU nisu danas menjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja građana Srbije nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra, saznaje Tanjug u Briselu.

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastankui u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.

EU je nakon višemesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije Kovid-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu ”bolje ili slične” epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Šengena.

Srbija je prve dve nedelje jula bila među 15 zemalja za koje je važila preporuka za slobodno putovanje u EU.

Zbog pogoršnja epidemiološke situacije u zemlji, Srbija je sredinom jula skinuta sa liste.

Trenutno ”zeleno svetlo” za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

 • Korisnik: Jovica Ćure
  01/10/2020 - 07:23
  zna se da srbi lažu pa eu ne želi da rizikuje.
 • Korisnik: meda67
  30/09/2020 - 16:46
  cista politika,ovo nema veze sa koronom
 • Korisnik: Djole
  30/09/2020 - 16:04
  I netreba da uđemo ako smo do sad mogli sami onda mozemo
 • Korisnik: Nada
  30/09/2020 - 13:43
  Austrija dobila zeleno svetlo - AUUUU Nama ni netreba EU. Puci ce od ljubomore i misle da nas tako kaznjavaju - arsini nisu za svakoga isti
 • Korisnik: sta
  30/09/2020 - 13:01
  cete nam ovdje🤣🤣🤣, pozdrav iz Svicarske
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi