Crna Trava
Printscreen/Youtube
Crna Trava

Printscreen/Youtube

Crna Trava, Foto: Printscreen/Youtube

* U Crnoj Travi nema lekara

* Mala Mila (2) preminula jer nemaju Hitnu pomoć

* Nema mogućnosti za intervencije

Lekari sa kojima je „Alo!“ razgovarao smatraju da su krivi loši republički propisi: oni obuhvataju samo broj stanovništva koje opslužuju domovi zdravlja, ali ne i teritorijalnu razuđenost naselja koje pokrivaju. Tako je i malena Crna Trava ostala bez Hitne pomoći, a njene ambulante povezane su sa DZ Vlasotince od kojeg su udaljene 60 kilometara.

Sveta Đikić pokušao da spasi devojčicu Milu (2) iz Rume, a njegove reči POCEPAĆE VAM SRCE NA KOMADE!

„Dvogodišnja devojčica Mila J. iz Rume, koja je 16. avgusta u zdravstvenom centru u Surdulici preminula nakon što joj je noć pre toga pozlilo u odmaralištu na Vlasinskom jezeru, imala je napade gušenja", kaže za „Alo!" Sveta Đikić iz Crne Trave, koji je pokušao da spase dete.

Dežurni lekar iz ambulante u Crnoj Travi Dimitrije Stojanović navodno je predložio roditeljima nesrećne devojčice da pomoć potraže u Bolničkom centru u Surduliuci, pošto je bio sam u ambulanti i nije imao automobil kojim bi stigao do odmarališta na Vlasinskom jezeru, u kojem se utopila nesrećna devojčica.


Slična situacija je i u leskovačkom DZ: samo zbog upornosti Mesne zajednice Predejane, odskora je uvedeno i popodnevno dežurstvo lekara u ambulanti u ovoj varošici.

„Našem domu zdravlja nedostaje desetak lekara za mobilne timove na terenu, a imamo ih samo četiri. Nedavno smo dobili jedna ambulantno vozilo Hitne pomoći, ali to nije dovoljno za teren koji pokrivamo, znajući za razuđenost Crne Trave i (ne)mogućnosti intervencija“, kaže Milena Stanković Mitrović, direktorka vlasotinačkog doma zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta

 

Komentari (1)

ana

18.08.2019 10:26

Takva mesta treba da budu obelezena kao ona u koja se ide na sopstvenu odgovornost. Da su znali taj podatak ne bi vodili porodicu tamo.