Škola, đaci, deca
Shutterstock
Škola, đaci, deca

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zanimljivo gradivo i savremeniji način učenja trebalo bi sadašnje maturante više da zainteresuju za gimnazije. Reforma gimnazija donosi šest novih izbornih programa u prvom i drugom razredu i još devet u trećem i četvrtom.

Novine se ne odnose na sadašnje gimnazijalce, već na one koji će tek da sednu u klupe. Oni će već u septembru moći da biraju između predmeta: Jezik, mediji i kultura, Pojedinac, grupa i društvo, Zdravlje i sport, Obrazovanje za održivi razvoj, Primenjene nauke, Umetnost i dizajn.

Od ovih šest izbornih programa škola će ponuditi četiri, a učenik će izabrati dva. Na početku drugog razreda moći će da promeni izborni program.

Učenici gimnazija će moći i da biraju na početku trećeg razreda, kada će u ponudi imati: Primenjene nauke 1 i 2 (Primenjene nauke 1 - usmerene ka medicinskim, farmaceutskim, biološkim fakultetima, a Primenjene nauke 2 ka tehničkim fakultetima), Savremene tehnologije, Metodologija naučnog istraživanja, Religije i civilizacije, Ekonomija i biznis, Osnovi geopolitike, Umetnost i dizajn i Obrazovanje za održivi razvoj.

Tada će takođe birati dva programa koja ih najviše interesuju i pohađaće ih i u četvrtom razredu. Više predmeta za đake znači i više časova nedeljno, pa će umesto 31 imati 33.

- Postoje oblasti koje su veoma važne, a kojima se sada ne bavi nijedan predmet. Ideja je da se povezivanjem sadržaja učenici osposobe da rešavaju probleme. Uveli smo potpuno novi koncept, ishodno učenje, kome nije cilj šta nastavnik predaje u školi, nego šta učenici znaju na kraju - objašnjava za "Novosti" Marija Krneta, rukovodilac grupe za opšte i umetničko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Izborni programi biće isti za sve tipove i smerove gimnazije i moći će zajedno da ih pohađaju učenici iz različitih odeljenja. Nastavu izbornih programa će realizovati nastavnici koji već rade u gimnazijama. Novi programi i pred nastavnike postavljaju izazove.

Sagovornica objašnjava kako će uskoro biti usvojeni nastavni planovi i programi i pravilnici, te da će svi nastavnici koji će predavati u prvom razredu gimanzije imati obuku pre početka naredne školske godine.

- Neće biti klasičnih udžbenika, već će koristiti materijale sa interneta, radove, časopise... Dobiće preporučenu literaturu, ali će imati mnogo veću slobodu u kreiranju časa. Očekuje se da učenici izrađuju timske ili pojedinačne projekte, prezentacije, istraživanja, eksperimente - najavljuje Krneta.

Komentari (3)

Nataly

18.03.2018 17:14

Vi to namerno urusavate obrazovni sistem i zatupljujete decu da bi ste lakse manipulisali njima po potrebi! Ameri imaju izbornu grupu predmeta : moda, boks i rvanje... Vama treba glupa raja. Ovde najlosiji srednjoskolac u USA je djak generacije! Povampirio se Stipe Suvar!

Pancevac

18.03.2018 17:53

Ovo je po sistemu da ako ne mozemo kvalitetno da pruzimo dobro obrazovanje da bar lose obrazovanje pruzimo na kvalitetan nacin.

Sojic

18.03.2018 20:51

Jadna deca