Nela Kuburović
screenshoot/TV Happy
Nela Kuburović

screenshoot/TV Happy

Nela Kuburović, Foto: screenshoot/TV Happy

Jovana Grgurević i ministarka Kuburović su započele razgovor na temu novog zakona koji kaže da nema oduzimanja stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra.

PROČITAJ JOŠ:

- Jedna od najvećih izmena je svakako dug do 5.000 evra, za komunalne dugove ne može da se vrši prodaja jedine nepokretnosti. To su dugovi struje, telefonski računi, dugovi za infostan. Ukoliko imate jednu nepokretnost, stan, znači da ne možete imati više komunalnih dugova za struju ili infostan. Kada je reč o drugoj vrsti potraživanja možete da idete na različite vrste zloupotreba. Možete da se zadužite u deset banaka do 5.000 evra i samim tim nijedna banka neće moći da ostvari svoje potraživanje. Vi ste dužnik koji duguje 50.000 evra, a upravo zbog takve zakonske odredbe kada bi postojala, ne bi mogao niko da se naplati. Moglo bi da stopira potpuno menični promet, onda se dovodi u pitanje privredno poslovanje. Gledali smo da zakon ima socijalni karakter, što je vrlo retko. Do 5.000 evra smo došli tako što smo se rukovodili prosečnim iznosom plate, tako da za komunalne dugove nema prodaje stanova. -

80 odsto zaposlenih je kreditno zaduženo, prosečna rata je 12.000 dianara, a prosečna plata je 48.000 dinara. Da li je ušlo u razmatranje taj segment dugovanja da se on nekako ograniči da ne bude zloupotreba, možda obuhvati manji broj dužnika?

- Nisu banke jedini poverioci koji se javljaju u izvršnom postupku. Postoje mnoge vrste zloupotrebe i od strane građana kada su u pitanju krediti, nije uvek samo reč o stambenim kreditima, veći je broj keš kredita. Ne treba zaboraviti, nisu samo fizička lica dužnici mogu biti i privredna lica. Iz godine u godinu broj komunalnih predmeta se smanjuje - kaže ministarka Kuburović i dodaje da ovo nije jedina izmena u zakonu o izvršenju i obezbeđenju.

- Vodilo se računa načelu srazmere i konkretizovali smo kako izvršitelji mogu da postupaju, upravo da bi se zaštitile nepokretnosti. Vodilo se računa kada izvršitelj može da uđe u prodaju nepokretnosti, njegova obaveza po službenoj dužnosti je da o tome vodi računa. Verujem da će ovaj zakon biti efikasniji i da će imati manje primedbi od strane dužnika u narednom periodu. -

Sistemi naplate preko primanja obuhvataju i penzionere?

- Zakon je obuhvatio maksimume na koje možete da sprovodite izvršenja kada je reč o novčanim potraživanjima i to jeste jedna od novina. Nešto što je potpuno izmenjeno u odnosu na sve izvršne postupke i zakone koji su regulisali sistem izvršenja ranije. Kada je reč o platama, mogli ste da obustavite do 2/3 iznos plate, penzije do 1/2 i sada je to promenjeno. Maksimum na koje može da ide novčano potraživanje kada je reč o platama biće do 1/2 , za penzije do 1/3 i ono što je bitno da se vodilo računa o minimalnim primanjima, njima izvršenje može da ide do 1/4. Država je na ovaj način pokazala brigu prema najugorženijim građanima - zaključila je ministarka Nela Kuburović.

BONUS VIDEO: