Struja
Dejan Briza
Struja

Dejan Briza

Foto: Dejan Briza

"EPS distribucija" od prošle sedmice šalje potrošačima ugovore o preuzimanju brojila i priključne opreme. Neka udruženja potrošača savetuju da se ne potpisuju ugovori. Nadležni poručuju da je to njihova zakonska obaveza. Za građane je beplatno i mogu da izaberu – hoće li brigu o održavanju da prebace na distribuciju.

"EPS distribucija" već je preuzela 600.000 mernih mesta. Taj posao obavlja se u fazama i već su poslali ugovore na adrese još 650.000 domaćinstava. Osnovna zamerka udruženja potrošača je nedovoljno precizan ugovor o preuzimanju, jer su te strujomere i opremu mnogi građani sami finansirali.

Preporučujemo:

- Tačno je da Zakon o energetici propisuje obavezu EPS-u da preuzme te instrumente u svoju nadležnost, ali tu nigde ne kaže da to treba da bude besplatno. Obratićemo se i EPS-u da objasne šta je konkretna korist potrošača od preuzimanja tih mernih instrumenata i šta bi eventualno sutra mogla da bude neka šteta - navodi Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva".

Eventualno, kaže, da li bi sutra "EPS distribucija", kao novi vlasnik, krenula da naplaćuje iznajmljivanje iste u slučaju ako bi potrošač hteo da promeni snabdevača.

Pored EPS-a, u našoj zemlji aktivno je još desetak snabdevača i nadležni ističu da i u slučaju promene snabdevača potrošači ne snose nikave troškove. Kažu, potpisivanje ugovora o preuzimanju mernih uređaja je na dobrovoljnoj osnovi i u interesu građana.

- Potpisivanjem ugovora o preuzimanju mernih ormara, opreme, priključnih vodova i pratećih instalacija građani nemaju nikakav trošak održavanja. Ukoliko krajnji korisnici potpišu ugovor o preuzimanju, 'EPS distribucija' je odgovorna za buduće održavanje merno razvodnih ormara i opreme - kaže Darko Nedović iz "EPS distribucije".

Ukazuje da će korisnik, ukoliko ne potpiše ugovor o preuzimanju, biti odgovoran za buduće održavanje, što znači da će snositi troškove u slučaju kvara, požara i tehničke neispravnosti.

U Srbiji ima 3.600.000 mernih mesta. A zbog bezbednosti, prioritet je i zamena drvenih dotrajalih ormara za brojila. Cilj je uvođenje pametnih brojila, daljinsko očitavanje i uopšte ditalizaciju u toj oblasti, što je i praksa Evropske unije.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: