DOKTOR IZ KOSTOLCA ŠOKIRA SRBIJU Neću da lečim bahate pacijente

Prvi lekar u Srbiji koji odbija da leči pacijente je prim. dr Ivica Zdravković iz doma zdravlja u Kostolcu!

dr Ivica Zdravković iz Kostolca
dr Ivica Zdravković iz Kostolca, Foto: privatna arhiva

- Odbijam da lečim pacijente koji nasrću na mene i moje kolege, psuju nas, prete i govore nam vulgarnosti! Ali i one koji ne sarađuju i ne piju propisanu terpiju. Imam zakonsko pravo na to! Dva zakona mi čak to omogućavaju - o pravima pacijenata i zdravstvenoj zaštiti. Kada nema ko da nas štiti, štitićemo se sami - kaže za „Alo!“ dr Zdravković, kome je bahato ponašanje pacijenata iscrpelo strpljenje i lekarsku empatiju.

Ministarstvo: Zakon štiti lekare

U Ministarstvu zdravlja kažu da lekari imaju pravo da odbiju pružanje zdravstvene zaštite u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. - Do sada smo preduzeli više koraka u cilju rešavanja problema u komunikaciji između pacijenata i lekara, kao i sprečavanju napada na lekare. Apelujemo da se svi slučajevi napada prijave - naveli su za „Alo!“.

On dodaje da njegova zdravstvena ustanova nema portira, niti policajca, i da su svi zaposleni ostavljeni na milost i nemilost pacijenatima. Dužan je, kako objašnjava, svom direktoru na dostavi obrazac o odbijanju lečenja, koji će biti zaveden kao službena beleška.

- Dok sad razgovaramo, upravo se završio napad pun psovki na moju koleginicu. Ona je htela da zove policiju, ali je odustala. Meni je na dežurstvu ušao narkoman zahtevajući „trodon“.

Rekao sam da ne mogu da mu prepišem taj lek, na šta je odmah počeo da viče. Potom je nasrnuo na mene. Bio sam udaljen od telefona, vrata. Nekako sam uspeo da zovem policiju. Nismo u obavezi da lečimo takve pacijente, osim da im pružimo hitnu medicnsku pomoć - navodi taj lekar, pozivajući i druge kolege da učine isto jer „dok nam dođe policija mi smo već gotovi“.

Lekari su sve češće žrtve napada pacijenata
Lekari su sve češće žrtve napada pacijenata, Foto: Dejan Briza

- Ne tražim da mi persiraju, niti bilo šta slično. Ali neću više dozvoliti da me fizički napadnu, vređaju, budu neprijatni i ne sarađuju - ističe dr Zdravković i tvrdi da ponašanje pacijenata utiče na njegovo zdravlje, ali i svih ostalih kolega.

- Svi smo pod stresom! Svi smo u takozvanom sindromu izgaranja na radu, čije su direktne posledice infarkt i šlog. U Kostolcu ima nas devetoro lekara. Ima pacijenata koji promene svih devetoro i niko im se ne dopada! Pa nismo u rijalitiju! Mi smo tu da lečimo! Prekjuče je čovek sedeo od sedam ujutru do podneva odbijajući da preda knjižicu, a zahtevajići da mu se izdaju rezultati analiza. Mi to nismo mogli, jer se ti podaci upisuju u zdravstveni karton. A to ne može bez knjižice - objašnjava on.

- Zamolio sam rukovodstvo da se kupe kamere i stave u čekaonicu. Kad nemamo portire, onda neka se snima šta sve trpimo - završio je on.

Možda je žena gola!

Dr Ivica Zdravković navodi da je po ceo dan primoran da trpi upade nestrpljivih pacijenata. - Upadnu dok radim pregled. Kažu: „Doktore, dokle će više ta žena da bude unutra i nama se žuri!“ Ili samo otvore vrata i gledaju. Žena na pregledu je mogla da bude gola. Njih to ne zanima. Kad im skrenem pažnju na ponašanje, počnu da psuju sve po spisku - navodi on.

 • Korisnik: Jm
  08/04/2016 - 22:18
  Svaka cast doktore.Najzad je neko ukazao na pravi i veliki problem u zdravstvu i obrazlozio sve kako treba i na najbolji moguci nacin.
 • Korisnik: Vlada Petrovic
  07/04/2016 - 19:38
  Doktora poznajem licno,vrhunski profesionalac.Izuzetan je strucnjak i covek.On je inace vrhunski karate strucnjak,koji nikada nije upotrebio svoje umece.Mnogi moji prijatelji koje sam poslao na pregled kod njega su prezadovoljni.Siguran sam da je dr.Ivica postupio ispravno imajuci u vidu kakvih sve pacijenata u DZ Kostolac ima.Neko medicinsko osoblje mora da zastiti od agresivnih pacijenata.
 • Korisnik: Aca
  07/04/2016 - 16:18
  Svakog ko na bilo koji način vredja medicinsko osoblje ili ih ometa u radu treba zakonom, a kamoli verbalno, najstroze osuditi! Sram da bude sve koji ovde nalaze bilo kakav prostor da vredjaju te ljude i njihovu profesiju! Za bilo kakvo nezadovoljstvo ili sumnju o profesinalnim greskama imate: načelnike, direktore, ministerstvo sud.... Ko vam daje za pravo da vi resavate stvari ili sudite o neccemu o cemu blagog pojma nemate!
 • Korisnik: Komsinica
  07/04/2016 - 15:38
  Nema prava da odbije pregled. Neka procita zakon, povelju UN, Hipokratovu zakletvu,... Sto je najgore i ministsrstvo laze i podrzava ga. A da li ce ti doktori stati na stranu vecine normalnih pacijenata koji su snishodljivi i strpljivi kada odu kod lekara. Nikada nisam srela grubog i drskog pacijenta dok ceka red, ali sam uvek videla drsku med. sestru i barem jednog drskog doktora koji se ponasaju kao da su Bog i batina.
  • ivica @Komsinica
   08/04/2016 - 16:34
   ZАКОN О PRАVIMА PАCIJЕNАTА Оdgоvоrnоst paciјеnata prеma zdravstvеnim radnicima, оdnоsnо zdravstvеnim saradnicima Član 35 (1) Paciјеnt је dužan da sе, u pоstupku оstvarivanja zdravstvеnе zaštitе prеma zdravstvеnоm radniku, оdnоsnо zdravstvеnоm saradniku, оdnоsi sa pоštоvanjеm i uvažavanjеm. (2) Zabranjеnо је оmеtanjе zdravstvеnih radnika, оdnоsnо zdravstvеnih saradnika, prilikоm pružanja zdravstvеnе zaštitе. Član 36. (1) Аkо sе paciјеnt nе pridržava dužnоsti iz čl. 32-35. оvоg zakоna, nadlеžni
 • Korisnik: realno
  07/04/2016 - 15:12
  Svakom bahatom pacijentu bi..(kao što i on meni..).Ako si bolestan i došao si tražiti pomoć onda se ponašaj normalno.Ja znam.. a ti neznaš.Ako misliš da....završi medicinu i leči se sam!Zdravstvo je SISTEM,u kojem radnik nije zadovoljan platom,...a pacijent nije zadovoljan uslugom.Reći ćete:onda g Dr daj otkaz ...-pa dragi pacijenti kome se ne sviđa...uzmite pare i lečite se privatno.Može? Ok,plaćate zdr.osig,pa Koliko para -toliko muzike.Ko vas to laže da je zdr besplatno i da Dr ˝mora¨-Nemora
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi