Tornado u Inđiji
printskrin
Tornado u Inđiji

printskrin

Tornado u Inđiji, Foto: printskrin

Snažan vetar vrteo je u krug lišće i sve što je našao pred sobom, tako da je prizor bio jeziv, a građani su pred "inđijskim tornadom" pretrnuli od straha. 

Kroz Inđiju je juče protutnjao pravi pravcati "tornado" ili je barem tako izgledalo građanima Srbije.

Nevreme koje je zahvatilo Banat pratio je jak olujni vetar, koji je kako su potvrdili stgručnjaci stvorio "pijavicu", a ne baš pravi tornado kakav se javlja u letnje doba.

Snažan vetar vrteo je u krug lišće i sve što je našao pred sobom, tako da je prizor bio jeziv, a građani su pred "inđijskim tornadom" pretrnuli od straha.

Nažalost, za vreme jučerašnjeg nevremena dogodila se i saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Kako bi se takve posledice "tornada" i "pijavica" sprečile neophodno je da svaki čovek zna kako da se zaštiti od tih nepogoda i šta treba da uradi u tom momentu.

U zemljama u kojima je česta pojava tornada, postoje nacionalne agencije za venredne situacije koje daju savete stanovništvu kako da se ponašaju pre, za vreme i nakon bilo kakve prirodne ili izazvane katastrofe.

Pre samog udara tornada najbolje je slušati izveštaje medija o nevremenu, ali i gledati u samo nebo. Jasni znakovi za tornado su skupljanje oblaka, tamno zelena boja oblaka, ali i slabiji kovitlavi vetrovi. Ukoliko je tornado već stigao do naselja, najbolje je otići u sklonište kuće, a ako ga nema onda u podrum, kupatilo, hodnik, prostoriju sa najmanje prozora i vrata i odakle vas deli što više zidova od tornada.

Ako ste napolju, onda je najbolje pronaći udubljenje u zemlji gde ćete leći i pokriti se rukama. U slučaju da se nalazite u automobilu ili kamp-prikolici, istog časa napustite vozilo i potražite sklonište ili kuću u kojoj će te se sakriti.

Nikako ne treba da vozite auto i "trkate" se sa tornadom, nipošto ne otvarajte prozore, a ne smete se ni kriti ispod mostova i nadvožnjaka.

Kuću možete zaštiti jedino ako je "zablindirate", kao što to rade Amerikanci koji daskama zatvaraju prozore i vrata.

Najobičnija oluja može da prouzrokuje veliku materijalnu štetu, a ponekad i da odnese ljudski život. Kod prirodnih katastrofa pout tornada, posledice idu i do uništenja čitavih gradova koje se nađu na njegovom putu.

Brzina tornada dostiže i više od 480 kilometara na sat, a udar može da traje i do sat vremena što je dovoljno za masovna razaranja. Veoma često su praćeni požarima ili poplavama što još više ugrožava stanovništvo.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi