Svis Er
Printscreen
Svis Er

Printscreen

Svis Er, Foto: Printscreen

Ovaj hirurg specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, sa srpskim i italijanskim državljanstvom, tužbu protiv "Svis era" podneo je 2015. jer su ga zaposleni u švajcarskoj kompaniji vređali na nacionalnoj osnovi i po osnovu seksualne orijentacije. Posebno diskriminatorski prema njemu su se poneli kad su mu u dva navrata zabranili da leti avionima te kompanije bez opravdanog i stvarnog razloga.

U presudi Višeg suda navodi se da su Lensovi problemi počeli još 2011, kad ga je Mirto Advik, šefica kabinskog osoblja na letu između Beograda i Ciriha, nazvala "srpskom svinjom", nakon što je on izneo primedbe na kvalitet usluge u avionu. Umesto da menadžment kompanije preispita ceo slučaj, Lensu su zabranili da leti avionima "Svis era", tvrdeći da "predstavlja opasnost po bezbednost leta".

Ova zabrana mu je ukinuta posle godinu dana, ali su zaposleni u toj avio-kompaniji ubrzo nastavili da Lensa vređaju i diskriminišu. U presudi je navedena situacija iz oktobra 2012, kad mu je Dorit Rozenberg, tadašnja predstavnica kompanije, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" doslovno rekla: "Vi ne ličite na svinju, ali ste svakako Srbin", nakon čega je zabranila osoblju da Lensu pruža uobičajene usluge.

Neprijatne situacije nastavile su da se nižu, te je i tokom 2013. godine, prema tvrdnjama Lensa, Rozenbergova nastavila da ga vređa i pred njim iznosi razne uvredljive i diskriminatorske stavove prema Srbima i Srbiji, poput: "Srbi su lenji", "Srbi su glupi", "Mrzim što sam u Srbiji", "Ljudi iz Srbije uopšte ne bi trebalo da putuju", "Albanci su dobri ljudi, Srbi su loši", "Razumem zašto Albanci mrze Srbe" i slično. Takođe, u drugoj prilici je Lensa podsmešljivo pitala da li se možda sprema na gej paradu u Beogradu i kazala da je njen stav da "sve pedere treba pobiti", da bi ga sredinom 2014. i doslovno nazvala "ružnim pederom".

Sve ove situacije i uvrede Lens je prijavljivao menadžmentu "Svis erlajnsa" u žalbama, ali se kompanija nije time bavila, da bi u septembru 2014. za Lensa usledila nova zabrana letenja avionima te kompanije, bez ikakvog razloga.

Svis Er

Printscreen

Svis Er, Foto: Printscreen

Nakon toga je i Lens presavio tabak i tužio kompaniju, a cela presuda i obrazloženje Višeg suda doneto u junu 2017. objavljeno je u listu Politika na 12 sitno kucanih strana.

Povreda časti i ugleda - "Svis er" da plati pola miliona

Presudom je "Svis eru" zabranjeno da dalje diskriminiše i sprečava Lensa da putuje tom kompanijom, i naznačeno da će kompanija svaki put ukoliko prekrši presudu Lensu platiti penale od 100.000 dinara. Na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova, povrede prava ličnosti, časti i ugleda "Svis er" će tužitelju platiti 500.000 dinara.

Odlukom suda odbijen je zahtev tužitelja da taj iznos bude 100.000 evra. Takođe, kompanija se presudom obavezuje i da Lensu plati troškove sudskog postupka u visini od 211.800 dinara, kao i da ovu presudu objavi o svom trošku u dnevnom listu Politika. Prema podacima sa sajta Politike, jedna strana oglasnog prostora košta i do 185.000 dinara bez PDV, što znači da je za 12 strana "Svis er" morao da izdvoji i do 2,22 miliona dinara bez PDV.