Prodavnica
Alo!/Dejan Briza
Prodavnica

Alo!/Dejan Briza

Prodavnica, Foto: Alo!/Dejan Briza

Nakon poboljšanja situacije sa taksama i transportom, na Kosovo i Metohiju su otišli i prvi kamioni natovareni brašnom, tako da će dovoljne količine ove namirnice imati i Srbi koji žive u našoj južnoj pokrajini, pišu "Novosti".

Vlada je odobrila izvoz kvasca u Republiku Srpsku, u cilju borbe protiv kovida 19, dok je plasiranje ove namirnice na druga tržišta zabranjeno. Međutim, proizvođači i trgovci smatraju da je stanje sada stabilno i nadaju se da će i tu zabranu država uskoro povući.

Brašno i kvasac beleže najveći porast u prodaji u kategoriji hrane zbog situacije izazvane virusom korona. Tokom treće nedelje marta kupljeno je čak 482 odsto više brašna, a za vreme četvrte sedmice 282 procenta više u odnosu na prošlu godinu.

Država je na određeno vreme zabranila plasiranje brašna na druga tržišta samo zbog psihološkog efekta, da bi otklonila nepotrebnu paniku kod građana. Srbija je, inače, izvoznik i brašna i pšenice. Zalihe te žitarice su nam ove godine posebno velike.

"Proizvodimo 2,5 do tri miliona tona pšenice godišnje, a u proseku trošimo od jedan do 1,2 miliona tona za sve što nam treba, uključujući i proizvodnju brašna", rekao je Aleksandar Bogunović iz PKS i dodao da tako Srbija uvek ima oko 1,5 miliona tona pšenice viška, i to ide u izvoz.

Sada imamo mnogo zaliha te žitarice, kako ističe, jer se u prethodnom periodu slabije trgovalo, a za dva i po meseca već stiže novi rod. On objašnjava da je zbog vanrednog stanja porasla potražnja za brašnom i da smo došli u situaciju da mlinovi fizički ne mogu da napune trgovinske lance tempom kojim se oni prazne. Veoma je važno, kako navodi, što se tržište stabilizovalo i da je počeo izvoz.

"Prvi kamioni natovareni brašnom su već otišli na Kosovo i Metohiju", navodi Bogunović. Taj proizvod najviše plasiramo u zemlje CEFTA. Što se tiče pšenice, najveći izvoz ide brodovima i kreće tek od juna.