NASA
AP Photo/Jae C. Hong, Pool
NASA

AP Photo/Jae C. Hong, Pool

NASA, Foto: AP Photo/Jae C. Hong, Pool

Kocevski kaže da je Petnica odlično okruženje za učenje i razvoj, te sjajno mesto za razmenu iskustva i znanja.

"Ovde pođednako uče i predavači i student. I pođednako uživaju. Petnicu treba iskopirati svuda po svetu", poručio je on.

Ono što je, kaže, čuo o ovom Centru bilo je fascinantno, ali je ono što je video uživo, još je bolje.

PROČITAJ JOŠ:

Upoznao je, navodi, mnogo "petničara" u SAD i želeo je nekom prilikom da dođe u tu Istrazivačku stanicu kod Valjeva.

"Kada su me organizatori pozvali odmah sam prihvatio", dodao je Kocevski koji je učestvovao na sedmoj Međunarodnoj školi astrofizike koju Petnica organizuje zajedno sa Univerzitetom Prinston, Institutom za teorijsku fiziku iz Trsta, ETH iz Ciriha.

Ova škola je okupila 35 učesnika iz cele Evrope koji su imali priliku da čuju iz prve ruke novosti u astronomskoj nauci od važnih eksperata iz celog sveta.

"Pokrivene su teme iz kosmologije, evolucije zvezda, supernova, nastanka galaksija i ekstrasolarnih planeta", kaže programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić.

Petnica

ISP Promo

Petnica, Foto: ISP Promo

Kako je saopštila Petnica, upravo je završena petnaesta po redu Međunarodna letnja škola nauke popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International) na kojoj je bilo 20 učesnika iz Italije, Hrvatske, Španije, Švedske, SAD, Bugarske, Rusije.

Studenti različitih fakulteta i iz različitih krajeva sveta su tokom 15 dana boravka u Petnici imali priliku da čuju brojna predavanja iz prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, i da rade na realizaciji jednog od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, računarstva i antropologije.

Istovremeno se u Petnici realizuju i redovni programi za srednjoškolce iz jedne od 20 oblasti, koliko ih ima, u ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanim učenicima. Među njima pored učenika iz svih delova Srbije programe pohađa i skoro 100 učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Lazanski u jutarnjem progovorio o izdaji Krajine! U studiju nastao MUK, a onda pomenuo emotivnu vezu SVIMA ZNANOG SRPSKOG POLITIČARA i Kolinde...

AUTOR: Alo.rs/N.M./D.N. DATUM I VREME: 06.08.2019. 12:01 - 06.08.2019. 14:05 Novi ambasador Srbije u Rusiji i vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski bio je gost emisije Novo jutro na TV Pink kod voditelja Predraga Sarape. Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen Tema emisije bila je zločinačka akcija "Oluja" i besramno slavljenje etničkog čišćenja u Hrvatskoj.

"Svima njima je zajednička ljubav prema znanju i nauci. Jezik i zemlje porekla im nisu prepreka da se svi međusobno lepo druže i sarađuju. Radeći na naučnim projektima i rešavajući zagonetke prirode oni se upoznaju i zbližavaju. Prijateljstva iz Petnice traju celog života", navodi Božić.

U Petnici je u toku letnja studentska škola mašinskog učenja, koju peti put za redom organizuje IS Petnica u saradnji sa kompanijom Majkrosoft, a slede dve škole naprednih tehnika u laboratorijskim istraživanjima u biologiji i biomedicine.

Istraživačka stanica Petnica

wikipedia

Istraživačka stanica Petnica, Foto: wikipedia

Leto je sa studentskim programima započelo sa međunarodnom školom moderne lingvistike, a biće završeno sa programima biologije, i kroz njih će proći više od 250 studenata sa svih kontinenata.

"Petnica sve više postaje vidljiva na evropskoj i svetskoj mapi programa za studente i srednjoškolce koje interesuje dodatno naučno obrazovanje. Veliki broj inostranih učesnika, i to ne samo iz regiona, posledica je dobrog načina rada, dobrih programa i naučne opreme koja je ovde na raspolaganju", zaključuje Božić.

BONUS VIDEO: