Korona
Tanjug/AP
Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Svet je u žaru borbe sa pandemijom korona virusa, a znamo da se najlakše prenosi kapljičnim putem, odnosno sa čoveka na čoveka putem kapljica koje je zaražena osoba izbacila kašljanjem ili kijanjem. Takođe, prenosi se i dodirom površine na kojoj se nalazi virus, tako što osoba dođe u kontakt sa zaraženom površinom, a potom dodirne usta, nos ili oči.

No, sve češće pominje i prenos fekooralnim putem, odnosno putem stolice. Nedavno je sprovedeno istraživanje u prostorijama u kojoj je boravio izolovani pacijent zaražen virusom Covid-19, koje je pokazalo da su WC šolja, lavabo i kvaka toaleta površine na kojima pronađen virus, a to je naučnike uverilo da postoji povećan rizik od prenosa putem fekalija.

WC šolja

Screenshoot Youtube

WC šolja, Foto: Screenshoot Youtube

Istraživanje doktora Seana Veija Ksiang Onga iz Nacionalnoga centra za infektivne bolesti u Singapuru istovremeno je pokazalo da na većini zaštitne opreme zdravstvenih radnika, kao i u hodniku kuće, nije zabeleženo prisustvo virusa, kako piše portal Medscape.

Pretpostavka naučnika da je najrizičnije mesto za prenos virusa upravo toalet, jer nakon što povučete vodu, virus može da raširi prostorijom i kontaminira okolna područja.

- Kada razmišljamo o načinima prenošenja korona virusa, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet pre ove studije. Očigledno je da mora dodatno da se povede računa dezinfekciji toaleta nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku poslije obavljanja nužde - ističe doktor Aron Glat, direktor bolnice Mount Sinai South Nassau u Njujorku.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Čini se da se Covid-19 dugo zadržava u fekalnim materijama, zbog čega postoji pojačan rizik od zaraze u toaletu, ukoliko ga dobro ne dezinfikujemo i detaljno ne operemo ruke.

Doktor Ong je testirao izolacione prostorije tri zaražena pacijenta smeštena u specijalizovanom centru za obolele od korona virusa u Singapuru . Od svakog od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i hodnika koji vodi do kupatila. Takođe, uzorci su uzeti i sa odeće i zaštitne opreme lekara koji su pacijente posećivali u izolaciji.

Prvi pacijent testiran je dva puta – četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su sprovedeni nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugoga pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na koronavirus.

toalet

Shutterstock

toalet, Foto: Shutterstock

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti pre čišćenja i doktor Ong je istakao da je virus pronađen na 13 od 15 mesta u osbi, na tri od pet mesta u toaletu, dok s druge strane kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika niti vazduha. Istom pacijentu testirani su i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na koronavirus, iako on nije imao dijareju.

Studija je pokazala i da je veoma teško preneti virus putem obuće, pa su ga zabeleželi samo na prednjem delu jedne cipele.

- Rizik prenošenja od kontaminirane obuće vrlo je nizak, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očigledan dokaz da je redovna higijena, kako lična, tako i higijena toaleta nakon svake upotrebe veoma važna - izjavio je ovaj lekar za Medscape.