Mića Jovanović
Masanori Jošida
Mića Jovanović

Masanori Jošida

Mića Jovanović, Foto: Masanori Jošida

Nakon pompezne najave studija koji će iznedriti prve diplomirane didžejeve na svetu, Univerzitet „Megatrend“ budućim akademskim građanima stavio je na raspolaganje još jedan obrazovni program - Aeronautiku, što znači da će svi oni željni oblaka i nebeskih visina, kod Miće Megatrenda moći da se obuče i za pilote, a ujedno i steknu fakultetsku diplomu.

Iako je u našoj zemlji, a i u regionu ustaljena višedecenijska praksa da se letačke diplome stiču na pilotskim kursevima, koji traju od šest meseci do dve godine, a koje svi oni zaljubljeni u avione i letenje moraju da plate najmanje 30.000 evra da bi stekli neophodna znanja i veštine ne bi li se vinuli pod oblake, Mića Jovanović za 2.500 evra za godinu dana štancuje pilote.

533.000 pilota biće potrebno u narednih 20 godina

200 odsto godišnje raste broj onih koji bi da postanu piloti

- Dragi piloti, prema preporuci EU od 2019. piloti neće moći da lete bez završenih akademskih studija. Dobijanje diplome Fakulteta za civilno vazduhoplovstvo omogućava vam da radite za bilo koju avio-kompaniju i pruža vam pristup javnom vazduhoplovnom sektoru i profesijama povezanim sa sektorom vazdušnog saobraćaja koji zahtevaju licencu za čije izdavanje je neophodna univerzitetska diploma - uveravaju na ovom fakultetu.

Na drugoj strani, da civilnim pilotima fakultetska diploma nije potrebna, već je pre svega neophodno da ispunjavaju zdravstvene predispozicije i imaju kvalitetnu letačku obuku, smatra Milorad Matić, pilot i mašinski inženjer.

Pilot u kabini aviona

Profimedia

Pilot u kabini aviona, Foto: Profimedia

- Osnivanje ovakvog fakulteta može biti dobra ideja, pod uslovom da se obuka uradi na pravi način. Generalno, mislim da pilotima nije potrebna fakultetska diploma ukoliko poseduju valjanu obuku u letačkom smislu, dovoljan broj sati leta i letačko iskustvo. Takođe, u obuku i školovanje treba uvesti međunarodne letove - kaže on i dodaje da su naše obuke za pilote generalno veoma opširne, a u svetu priznate skoro kao da imaju fakultet.

Rektor „Megatrenda“ prof. dr Mića Jovanović objasnio je za naš list da je pre četiri godine, čitajući dokumentaciju evropskih vazduhoplovnih vlasti, prepoznao potrebu za novim smerom.

- Fakultet mogu da upišu svi brucoši bez obzira na predznanje koje nose iz srednje škole, dok su druga grupa studenta iskusni piloti, koji su završili neku od pilotskih akademija, a koji mogu odmah da se upišu na treću godinu, te nakon četvrte steknu diplomu diplomiranog inženjera saobraćaja - rekao je on.

Komentari (4)

Dok.

12.07.2018 19:04

Ovo prestaje da bude smešno !

Milan

12.07.2018 19:43

Tako je bilo I sa smerom Programera na Megatrendu bez da si video komp. Mica je veliki sarlatan koji jedino uspeva u Srbiji.Slusao sam njegova predavanja fakultativno iz znatizelje jos kad je pociniao sa Visom u jednom bioskopskom holu male opstine.

Vuki

12.07.2018 21:02

Neka mu odmah sledeća katedra bude, inženjer mrtvačkih sanduka..

Zlocko

12.07.2018 22:04

Zavrsis za pilota kod Mice i dobijes zvanje Kamikaza.