Natalija Stevanović
Budi human
Natalija Stevanović

Budi human

Natalija Stevanović, Foto: Budi human

Preživela je pet kliničkih smrti, stravičan udes u petoj godini, kada je majku i nju ispred vrtića udario pijani vozač. Ipak, ona se ne predaje. Nedavno se vratila sa prvog ciklusa lečenja u Ukrajini, i hitno mora da nastavi sa lečenjem u Srbiji i Hrvatskoj.

Ona je u Ukrajini provela pet dana. U prva dva dana obavljena je translantacija matičnih ćelija. Na terapiju u hiperbaričnu komoru išla je prvog dana posle, a drugog pre transplantacije, kao i još dva dana nakon toga.

- Tamo smo došli u ponedeljak, sačekao nas je Sergej, naš vozač, koji nas je odvezao do hotela i sa kojim sam pričala na ruskom. Sutradan u devet sati baka i ja smo krenule na kliniku. Bila sam skeptična, plašila sam se jer nisam znala šta će da se desi. Prvi dan sam imala preglede kod oftamologa i endokrinologa. Stavili su mi braunilu i doktor je stavio matične ćelije u infuziju. Kada su mi one ušle u krv jako me je bolela glava i plakala sam, ali je prošlo posle pet minuta - priča Natalija za "Telegraf".

Kako kaže, drugog dana kada je išla na transplantaciju dobila je i 10 injekcija u stomak, što ju je mnogo bolelo.

U hiperbaričnoj komori Natalija je udisala čist kiseonik, koji je pod pritiskom većim od atmosferskog.

- Komora je izgledala kao raketa. Ušla sam unutra, dali su mi ćebe i voki-toki, da ih zovem ako mi nešto bude trebalo. Ja sam ih svaki čas zapitkivala kada će da bude gotovo i tražila sam da jedem - priča ona kroz smeh.

Natalija i njena baka Mirjana iz Ukrajine su se vratile u petak. Ona je puna utisaka, oduševljena vozačem i lekarima, a kaže da, iako ide u bolnicu, jedva čeka da se ponovo vrati tamo. Treba joj još mnogo transplantacija matičnih ćelija, a naredna će biti za oko šest meseci.

Pred njom je sada lečenje u Srbiji i Hrvatskoj, za koje joj je hitno potreban novac.

- Kod nas treba idem na vežbe za ruku, koja je nefunkcionalna. Potrebna mi je hiperbarična komora nekoliko puta nedeljno, kao i transfuzija krvi. Nju smo svakako imali u planu, ali su u Ukrajini videli da mi je krv jako gusta i da može da se stvori tromb, tako da je to sada urgentno. Videli su i da još neki parametri nisu dobri, ali to se da popraviti - kaže Natalija.

Dodaje da su joj potrebne boce sa kiseonikom, kao i koncentrator kiseonika, kao i da joj je operacija očiju zakazana za april.

- U Hrvatskoj treba da idem na radiološku dijagnostiku. Nedavno sam dobila i ovu dijagnozu, a to je hipoksija mozga, odnosno smanjena količina kisonika u mozgu. Treba da idem i na neurobiotiku u Zagrebu, a cilj transplantacije je da se smanje napadi i da budem aktivnija, pošto stalno spavam - objašnjava ona.

Nataliji je za narednu etapu lečenja potrebno 500.000 evra, a novac treba da sakupi do 25. marta.

Za Natalijin osmeh! Budimo humani!

Pomozimo Nataliji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 908 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human908 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795180-30

Uplatom na devizni račun: 160600000079552271

IBAN: RS35160600000079552271

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Pročitajte još: